Öt embert fertőztek meg moszkitók Zika-vírussal Miamiban. Ez egy izolált új fertőzés, és ezzel a helyben fertőződött betegek száma 36-ra emelkedett. Ötük közül ketten floridaiak, egy New York-i, egy texasi és egy tajvani is van köztük. A fertőzöttekben csupán az a közös, hogy mindannyian a tengerparton nyaraltak - idézi a portál Rick Scottot, Florida kormányzóját.

A járványügyi központ nem tudja, mikorra tudják megfékezni a vírus terjedését Miamiban, de megelőzésként a várandós anyákon és élettársaikon mintegy ötezer tesztet végeznek el, hogy kiszűrjék az esetleges további megbetegedetteket.

Pár napja New Yorkban is több mint háromezer Zika-vírus tesztet végeztek el terhes nőkön, és 49 esetben lett az eredmény pozitív.

Már van egy kisfejűséggel született csecsemő is a fertőzöttek között. Viszont amíg Floridában a betegeket helyben fertőzték meg a szúnyogok, addig a New York-i eseteknél a betegek trópusi nyaraláson kapták el a vírust, vagy szexuális úton adták tovább.

Az Egyesült Államokban eddig kétezer zikás megbetegedést regisztráltak. Az Obama kormányzat még februárban mintegy 2 milliárd dollárt szeretett volna megelőzésre költeni, de a republikánus többségű kongresszus leszavazta az indítványt.

QP | Quality Placement