Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Piaci várakozások szerint a szerdán véget érő, kétnapos tanácskozáson a testület újabb 10 milliárd dollárral csökkenti az amerikai jegybankrendszer jelenleg havi 65 milliárd dolláros eszközvásárlási programját - jelentette a Bloomberg hírügynökség. A Fed amerikai állampapírt és jelzálog-kötvényeket vásárol, hogy alacsonyan tartsa a hosszú lejáratú jelzálog-kamatokat, és ezzel közvetve élénkítse a gazdaságot.

A mennyiségi enyhítésnek nevezett program 2012 szeptemberében megkezdett harmadik körében a Fed eredetileg összesen havi 85 milliárd dollár értékben vásárolt hosszú lejáratú értékpapírokat. A keretösszeget decemberben és januárban 10-10 milliárd dollárral csökkentették, és várhatóan ebben az ütemben folytatják a leépítését.

A befektetők ezért a csökkentés mértékének a bejelentése mellett legalább annyira várják, hogy a Fed elhagyja-e a kamatemelés feltételeként megadott 6,5 százalékos munkanélküliségi célszámot, és helyette a foglalkoztatási helyzetet mérő jelzőszámok szélesebb körére tér át.

A Fed 2012 decemberében meghirdette, hogy addig marad zéró érték közelében az amerikai alapkamat, amíg a tizenkét havi infláció nem gyorsul 2,5 százalék fölé, és amíg a munkanélküliség nem csökken 6,5 százalékra. A munkanélküliség már megközelítette ezt a célszámot, de a Fed jelezte, hogy ennek ellenére még sokáig nem tervez kamatemelést. Ennek a monetáris alapállásnak a konkrét jele lenne, ha az intézmény nyilvánosan is közölné, hogy adatok széles körét veszi figyelembe a munkaerő-piaci helyzet megítélésekor.