Lengyelországban a környezetvédelmi minisztérium módosítani akarja a megújuló energiaformákról szóló törvényt, ami időlegesen kibővítené a fa energiatermelésre felhasználható fák körét - írta a Rzeczpospolita.

A háttérben a koronavírus-járvány áll. Ennek hatására jelentősen csökkent a kereslet a bútorok és a papír iránt, ami nem csupán a bútorgyártók, hanem az erdőhivatal bevételeit is elemésztette.

A cégek és a hivatal is arra panaszkodik, hogy a lábon maradt fa minőségi romlik, ezért később sem lehet bútorok előállítására felhasználni. Ezért lobbiztak, hogy tűzifaként eladhassák a megmaradt nyersanyagot. Ez vezetett el a törvénymódosítás kezdeményezéséhez, amellyel még a fejlesztési miniszter sem ért egyet, s azt javasolja, hogy a módosítás csak 2021 végéig legyen érvényben.

A környezetvédő szervezetek hiányolják, hogy nem egyeztettek velük a változtatásokról. A környezetvédelmi tárca csak 12 gazdasági kamarához fordult, amelyek kapcsolatban állnak a bútor-, az energetikai iparral, azaz csak az üzleti oldallal tárgyalt. A tervezetet még azok az önkormányzatok sem kapták meg, amelyek területén ez érintett a faállomány található.