Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bloomberg által nemzetközi befektetőkön, kereskedőkön és elemzőkön elvégzett felmérés alapján, a válaszadók harmada szerint Janet Yellen, Fed alelnök lehet a soron következő vezetője az Amerikai Egyesült Államok központi banki rendszerének. Yellen 66 éves, korábban a San Francisco-i Fed kormányzója volt, továbbá az UC Berkeley emeritus professzora. Férje nem más mint George Akerlof Nobel-díjas közgazdász, akivel nem mellesleg arról írtak közös publikációt, hogy a központi bankok nem hagyhatják figyelmen kívül a hosszú távú munkanélküliség nemzetgazdasági költségeit.

A jelöltre vonatkozó spekuláció áprilisban erősödött fel. Ugyanakkor maga Ben Bernanke már egy március 20-án tartott konferencián azt mondta, hogy beszélt Barack Obama elnökkel a jövőjével kapcsolatban, és nem érzi személyes felelősségének, hogy megtartsa posztját és maga vezényelje le a Fed példátlan kötvényvásárlási programjának megszüntetését.

A piaci elemzők kommetárjaiból az olvasható ki, hogy Yellen személyét abszolút alkalmasnak tartják a kormányzói szerepre, mélyreható tapasztalatai vannak a monetáris makroökonómia területéről, ugyanakkor több vélemény szerint is inkább a lazább monetáris politikát propagálók körébe tartozik. Ezzel kapcsolatban, David Schimizzi, az Ally Financial szenior közgazdásza szerint, Yellen túlságosan nagy hangsúlyt helyez a munkanélküliség kérdéskörére. Mindezzel pedig az lehet a probléma, hogy esetleg az erre fókuszáló döntései majd az amerikai infláció hirtelen emelkedéséhez vezethet.