A rendőrség hangosbemondón felszólította a téren tartózkodó nőket, hogy távozzanak, mert a helyszínen a rendfenntartó erők "terroristaellenes művelete" zajlik. Egy szemtanú Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a rendőrség két vízágyúval bontja a barikádokat. A tüntetők nem hagyják el a teret, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket.

A belügyi egységek egyik vízágyús autója is a tűz martalékává vált, miután a tüntetők benzines palackokkal felgyújtották. A demonstrálók kitartanak, a színpadon hol az egyház képviselői imádkoznak, hol aktivisták buzdítják kitartásra a téren lévőket. Folyamatosan hallatszanak a rendőrségi tömegoszlató hang- és fénygránátok robbanásai.

Leállították az egyik ellenzéki tévécsatornát

Eközben a kijevi kábeltévé-szolgáltatók mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül leállították az ellenzéki Ötös tévécsatorna sugárzását a fővárosban. Előtte Donyeckben és már vidéki településeken szűnt meg az országos televízió adása. A tévécsatorna folyamatosan közvetített helyszíni felvételeket az összecsapások helyszíneiről, a Függetlenség teréről, tüntetőket szólaltatott meg, és óránként hírösszefoglalókat adott.

Több forrás jelentette szemtanúkra hivatkozva, hogy a Függetlenség tere szomszédságában, a belügyi egységek ellenőrzése alá vont Európai téren autóbuszok állnak valamilyen különleges egység gépfegyveres, maszkos tagjaival, akiknek az egyenruháján nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, milyen alakulathoz tartoznak. Egyelőre nem kapcsolódtak be a főtér kiürítésébe, úgy tűnik, hogy parancsra várnak.

Közben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban az ellenzéki tüntetők ismét elfoglalták a megyei adminisztráció épületét. A lenta.ru orosz hírportál szerint a nyugat-ukrajnai Ternopilben tüntetők este megrohamozták a megyei adminisztráció épületét.

Janukovics elérhetetlen

Szintén az internetes televízió jelentése szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.

Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen "tűzszünetet" szerda reggelig.

Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a keddi összecsapásokban 120 rendőr sérült meg. A kijevi városi tanács pedig honlapján azt közölte, hogy 185-en fordultak orvosi segítségért.

Tiszta '80-as évek

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a Kijevből érkező képek "a 80-as évek lengyelországi hadiállapotának" korát idézik. Ilyen módszerekkel Ukrajnát nem lehet sem egyesíteni, sem megreformálni - írta Sikorski.