A lengyelek a maszkokat ma leggyakrabban a boltokban és a szolgáltató helyeken teszik fel, sokkal ritkábban használják a tömegközlekedési eszközökön és még ritkábban az utcákon, noha mindegyik helyen kötelező lenne – derül ki az SC Research kutatásából, amelyet a Business Insiderl Polska idéz. Minden ötödik megkérdezett nem hisz abban, hogy a maszkok megakadályoznák a vírus terjedését.

A lengyelek leginkább sebészeti vagy többszörösen használható anyagból készült maszkot viselnek. Az, hogy megnehezíti a lélegzetvételt a hordásuk, szélesem elterjedt nézet. Hordásukat 2020 április 16-án tették kötelezővé, az elején még egy sál is elegendő volt, azóta a maszkok az emberek ruhatárának szerves részévé váltak. Nyilvános helyen már csak maszkot lehet hordani.

A felmérés szerint a lengyelek többsége tisztában van a vírus veszélyével, és a megkérdezettek 60 százaléka minden kényszerítés nélkül védeni akarja magát és környezetét. Ennek ellenére ritkábban takarják el orrukat és szájukat a sportolók, pedig ez is kötelező, ha például az utcán fut valaki. A felmérésben részt vevőknek csak 13,1 százaléka hordja a maszkot más emberekkel való találkozáskor, például otthon.

A válaszadók között két csoport élesen elkülönül. Az első, amelybe bő 40 százalékuk tartozik, minden kényszer nélkül hordja a maszkot, míg a második csak a jogi kényszer miatt. Utóbbiak fele a légzési nehézségekre hivatkozik, szűken harmadik a kényelem hiányára, 27 százalékuk a szemüvegek bepárásodására. A megkérdezettek közül minden negyedik szerint kifejezetten egészségtelen a maszk, minden ötödik szerint nem csökkenti a vírus terjedését.