Lipsky szerint a kiadások racionalizálása mellett Bukarestnek sürgősen javítani kell az uniós források abszorpcióján, csökkentenie kell a magánszektor felé felhalmozott adósságállományát és fel kell számolni vagy át kell szervezni a veszteséges állami tulajdonú vállalatokat.

Az IMF igazgatótanácsa hétfőn hagyta jóvá a Romániának tavasszal megítélt elővigyázatossági hitelcsomag első, 480 millió eurós részletét. A hitelszerződés szerint a rendelkezésére bocsátott pénzt Bukarest csak akkor használja fel, ha váratlanul szüksége lesz rá. Az IMF igazgatótanácsának döntése megerősíti a kormányt abban, hogy jó úton halad, így az idénre tervezet célokat sikerül elérn i- fogalmazott Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője.

Az IMF-fel kötött szerződés szerint Bukarestnek a tavalyi 6,5 százalékról idén a GDP 4,4 százalékára kell csökkentenie államháztartási hiányát, miközben 2012-ben a deficit legfeljebb 3 százalék lehet. A bukaresti pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint május végén a költségvetés konszolidált egyenlege 7,42 milliárd lejes (egy euró 4,21 lej) hiányt mutatott, ami GDP 1,36 százalékának felel meg. A deficit mértéke egy hónap alatt - a várakozásokon felül - mintegy 3 milliárd lejjel nőtt, annak ellenére, hogy az első öt hónapban a bevételek 10 százalékkal 70,7 milliárd lejre emelkedtek miközben a kiadások 3,4 százalékos csökkenése mellett 78,17 milliárd lejt összesítettek.

Képtelenség tartani a hiánycélt

A kormány magabiztossága és az IMF dicsérete ellenére egyre több elemző véli úgy, hogy Bukarest képtelen lesz tartani az idei és a 2012-es deficitcélt.

Legutóbb a Piraeus Bank tette közzé porgnózisát, amelyben az elemzők azt állítják: az áht-hiány idén eléri a GDP 5,5 százalékát. Az indoklás szerint a jövő évben esedékes parlamenti és helyhatósági választások miatt várhatóan fokozódik a politikai és a fiskális instabilitás. A pénzintézet szerint a román gazdaság idén 1,4 százalékkal nő elsősorban külföldi befektetések és a kivitel volumenének növekedése miatt. Miközben az IMF és a kormány 1,5 százalékos GDP-növekedésre számít. A folyó fizetési mérleg hiánya év végéig a tavalyi 4,3 százalékról 7,6 százalékra gyorsul miután a gazdasági növekedés hatására jelentősen megnőhet a kereslet az import termékek iránt - állítják a Pirraeus szakemberei.

A Világbank elemzői ugyanakkor optimistábbak, június elején közétett előrejelzésük szerint ugyanis a román GDP 1,6 százalékkal gyorsulhat idén, 2012-ben pedig már 3,7 százalékos növekedés várható.

Veszélyforrást jelent ugyanakkor az egyre növekvő infláció is - figyelmeztetnek az elemzők, az árak növekedése ugyanis jelentősen visszavethetik a belső fogyasztást ami a gazdasági növekedés egyik motorja lehetne. A statisztikai hivatal adatai szerint az infláció májusban 8,41 százalékon tetőzött, az elemzői konszenzus 8,5 százalékos drágulásra számított.

Románia két évvel ezelőtt 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást kötött az IMF szervezésében, amit idén zárt le sikeresen. Az új két évre szóló elővigyázatossági hitel értéke 3,5 milliárd euró.