Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eltörlik a 64 évben megállapított nyugdíjplafont, már 40 ledolgozott év után nyugdíjba lehet vonulni, a koncepcióból nem esik ki, de lefaragják az úgynevezett szülői bónusz mértékét – derül ki a Heger-kormány által elfogadott nyugdíjreform tervezetéből, amelyet ha a parlament is elfogad, akkor jövő januárjában lép életbe.

A 64 éves plafon demográfiai okokból fenntarthatatlan, ennek folyományaként az 1967-ben és még később születettek csak 64 éves koruk után mehetnek nyugdíjba, az új, mozgó korhatár az átlagéletkor növekedésének lesz függvénye. A reform további pillére, hogy 40 ledolgozott év után visszavonulhat a munkavállaló, tény, hogy ebben az esetben kisebb nyugellátást kap. Minden egyes, a tényleges nyugdíjkorhatár előtti hónap 0,3 százalékkal faragja le a nyugdíjat, azaz 1 év esetében ez 4 százalékkal kisebb nyugdíjat eredményez. Az említett két változás már csak azért is szükséges, mert így Pozsony hozzájut az uniós helyreállítási alap 500 millió eurós, a nyugdíjreformhoz kötődő forrásához - olvasható a portálon.

A harmadik változás szerint minden, munkaviszonyban lévő gyerek két évvel korábbi bérének 3 százalékát átutalhatja szüleinek az adójából: 1,5 százalékot az apjának, 1,5 százalékot az anyjának. Emellett egy felső határt is megállapítottak: legfeljebb a mindenkori országos átlagfizetés 1,2-szereséből számíthatják ki a szülői bónusz nagyságát.

Az eredeti verzió éves szinten 500 millió eurós lyukat ütött volna a nyugdíjfolyósítást finanszírozó Szociális Biztosító költségvetésében, a szerényebb változat „csak” 200 milliós hiányt eredményez.