A népszavazási kérdés arra vonatkozott, hogy az olyan munkavállalóknak, akiknek a fizetése a borravalótól függ, megemeljék-e a minimálbérét.

Jelenleg Washington D.C.-ben a minimálbér 12,5 dollár óránként, ezt egy korábbi megállapodás alapján 15 dollárra fogják emelni 2020-ra - olvasható a portálon.

Az olyan szakmákban ugyanakkor, ahol a munkavállalók borravalót kapnak, az eddig hatályos szabályok alapján a minimálbér csak 3,33 dollár volt. A törvény alapján eddig a munkaadóknak csak csak a rendes és a borravalós minimálbér különbözetét kellett kifizetniük, ha a borravalóval kiegészített fizetés nem érte el a rendes minimálbér szintjét.

A népszavazás eredményeképpen viszont 2026-ig kivezetik a borravalóval kiegészített minimálbért, és mindenkire ugyanolyan minimálbéres szabályozás vonatkozik majd.

A kérdés eléggé megosztotta az érintetteket is: a népszavazást kezdeményező Restaurant Opportunities Centers United azzal érvelt, hogy a borravalóktól való függés túlságosan kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a vendégeknek és bizonytalanná teszi a bevételeket is. Ezzel szemben egy washingtoni pultos azt mondta a Washington Postnak, hogy nem érti, miért van szükség a változtatásra, mert az utóbbi években nőttek a béreik.

A munkavállalók egy része attól tart, hogy a vendégek kevesebb borravalót adnak majd, ha tudják, hogy nő az alapbérük.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.