Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vaj ára egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt - írta a gazeta.pl. Az európai piacon az elmúlt két hónap alatt a vaj nagykereskedelmi ára 40 százalékkal emelkedett, egy év alatt több mint 100 százalékkal - és az elemzők szerint a folyamatnak még egyáltalán nincs vége.

Az Eurex termékpiacán egy tonna vaj ára jelenleg körülbelül 6,3 ezer euró - május elején még 4500 euró körül mozgott az ár, egy éve 3000 euró volt. A lengyel piacon ez azt jelenti, hogy adót és a szállítás költségét figyelembe véve, mindenféle árengedmény nélkül egy kocka vaj 5,3 zlotyba (400 forint) kerül. A vásárlók az elmúlt évben 30 százalékos drágulással találták szembe magukat - derül ki a varsói statisztikai hivatal adataiból.

Csak nő és nő

És ez még messze nem az áremelkedés vége, annál is inkább, mert a lengyel piaci dinamika lassabb, így ott az áremelés az utolsó két hónapban "csak" 20 százalékos volt az európai 40 százalék helyett - idéz szakértőket a gazeta.pl elemzése. A németeknél a boltokban egy év alatt 60 százalékkal drágult a vaj. Szinte törvényszerű a lengyel elemzők szerint, hogy a következő hetekben további 30 százalékos áremelkedés jön e termék esetében.

A Cinkciarz.pl. szakértője szerint a következő hetekben a vajár az egekbe fog szökni, és még az sem kizárt, hogy karácsonyra néhány országban hiánytermék lesz. Egy hete a brit tejóriás, az Arla cég a BBC-ben szintén arra figyelmeztetett, hogy karácsonyra hiánycikk lehet a vaj az üzletek polcain.

A Fornetti Kft. egyik vezetője, a Napi.hu-nak nyilatkozva szintén felhívta a figyelmet a vaj és ezzel a margarin drágulására.A KSH inflációs statisztikáiban egyébként nem teszi közzé a vaj árváltozásait. Mérik ugyanakkor a "tejes margarin" fogyasztói átlagárát: ennél a terméknél látható, hogy tavaly decemberben éves mélypontra - 247 forintra - került az árszint, majd idén megindult fölfelé és júniusra elérte a 271 forintot. Ez azonban még hosszabb távon nem számít kiugrónak, hiszen 2013/14 folyamán minden egyes hónapban 300-320 forint között mozgott az átlagár.

Mi az oka?

Tavaly év vége előtt, amikor a drágulás első hulláma elöntötte az európai nagykereskedelmi piacot, a szakértők a spekulánsok tevékenységére gyanakodtak. Ez azonban téves következtetésnek bizonyult, valójában piaci okok állnak a háttérben. Egyrészt egyre több fogyasztó keresi a vajat a margarin helyett, másrészt az orosz exportembargó és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkent a tej termelése.

Ezt a folyamatot nem lehet egyik napról a másikra visszafordítani. Egyre kevesebb a fiatal tehenek száma Európában, ehhez járult a kedvezőtlen időjárás Ausztráliában és Új-Zélandon, ami a tejimport lehetőségét korlátozza. Végül az európai termelők egyre több vajat visznek ki a kínai piacra.