Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Április közepén megszűnt Rogán Antal és két társa, Csík Balázs és Lengyel Csaba találmányának ideiglenes szabadalmi védettsége - idézte a Népszava a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatait. A hatóság kénytelen volt lemondottnak tekinteni a védelmi kérvényt, mivel a találmány jelenlegi gazdája, a Csík Balázs és Lengyel Csaba jegyezte MobilSign a meghosszabbított határidő ellenére se adta be a találmány érdemi vizsgálatához szükséges papírokat.

Rogán Antal Orbán Viktor régi-új kabinetfőnöke két társával együtt 2015 nyarán kérte egy elektronikus aláírási, illetve azonosítási eljárás levédését a hazai hatóságtól. Kedvüket nem szegte, hogy a sajtó már az idő tájt arról cikkezett: az akkor épp Rogán Antal vezette Fidesz-frakció törvénymódosításokkal milliárdos bevételeket terel a Csík Balázs többségi, illetve Lengyel Csaba kisebbségi tulajdonában álló, tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft.-hez. (Rogán elárulta: új csúcsszerv lesz a kormányban.)

Rogán és társai bejelentésük után fél évvel, 2016 elején a be nem jegyzett találmányuk jogait eladták a Csík Balázs és Lengyel Csaba alapította MobilSign Kft.-nek. Bár a társaságot tavaly november óta ismét ők jegyzik, a köztes időszakban - így az adásvételkor - a céget Pozsgai Petra, Rogán Antal régi ügyvédismerőse, Kertész Balázs exfelesége birtokolta-irányította.

Cikkünk megjelenése után reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a valóság az, hogy az elektronikus aláíráshoz kapcsolódóan nemzetközi szabadalmi bejelentés történt, ami alapján a találmány európai oltalmat kapott. A bejegyzett európai szabadalom az összes uniós országra kiterjed - írták.

Habár az - SZTNH-honlapról korábban még letölthető - átruházási nyilatkozat a fizetés részleteit balladai homályban hagyja, Rogán Antal legfrissebb vagyonnyilatkozatában már ott díszeleg 25 millió forint, amit a MobilSigntól kapott találmányhasznosítási díj címén. Pedig elvben csak az eladás után következett annak elbírálása, hogy a beadott műszaki anyag újdonságértékű-e, avagy csak mások korábbi találmányainak koppintása.

A Népszava cikkének publikálását követően a szerkesztőség más forrásból azt az információt kapta, hogy az érintettek tudatosan hagyták kifutni a szabadalmi ügy hazai fellebbezési határidejét, mivel inkább az európai szabadalmaztatási eljárást választották. A sikeres európai szabadalombejegyzést Magyarországon is érvényesíteni tervezik.

A fotó forrása: Unsplash