A Szrbijagasz szerb állami földgázrendszer üzemeltető társaság nem biztosít Magyarországnak megkülönböztetésmentes hozzáférést a horgosi földgáz átadási ponthoz – idézte a Világgazdaság az Európai Unió energiaközösségének minisztertanácsának megállapítását. Ezzel Szerbia elmulasztotta az Energiaközösségről szóló szerződésben vállalt kötelezettsége teljesítését.

A határozat szerint a Szrbijagasz diszkriminatív feltételeket szabott a vezeték kapacitásainak elosztásához, ez pedig sérti az unió harmadik energiacsomag gáz irányelvét és azon előírást, amely szerint a kapacitásokhoz azonos feltételekkel kell hozzáférést adni harmadik feleknek.

Szerbia januárban adta át a balkáni áramlat gázvezeték Horgosig tartó, 403 kilométer hosszú szakaszának fővezetékét. A lépés Szerbián kívül Magyarország nézőpontjából is nagy jelentőségű volt, mert általa új, déli irányú szállítási útvonal nyílt meg a hazai ellátás számára is. Az orosz gázon felül a világ számos más térségéből, de – az aktuális magyarországi tárgyalások alapján – mindenekelőtt az azeri gázmezőkről várhat Magyarország alternatív forrásból gázt.

E törekvéssel most Szerbia szembe ment azzal, hogy a magyar fél számára korlátozta az átadópont használatát, annak ellenére, hogy a januári horgosi ünnepségen azt is bejelentették, hogy a beruházás az európai normák és az Energiaközösség kéréseinek betartásával történt műszaki és a kereskedelmi szempontból is