A lengyel-német határon fekvő Mallnow mérőállomás adatai szerint vasárnap és szombaton a Németországba érkező gázszállítás mennyisége óránként meghaladta a 10 millió kilowattóra teljesítménytartalmat is. Ezzel szemben pénteken ez az érték átlagosan még 6,5 millió körül volt. A mérőállomás adatai alapján az ellenkező irányba, Németországból Lengyelország felé nulla volt az átadóállomáson áramló mennyiség - írja az MTI.

Az Oroszországot és Németországot összekötő kétezer kilométer hosszúságú gázvezeték Fehéroroszországon és Lengyelországon halad át, és a Gazprom orosz gázipari vállalat, illetve Lengyelországban és Németországban vegyes vállalatai, az EuRoPol és a WINGAS tulajdonában áll.

A földgázszállítást a jelek szerint nem befolyásolja a Fehéroroszország és az Európai Unió között kialakult migrációs konfliktus.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön azzal fenyegetőzött, hogy akár az Oroszországból Fehéroroszországon keresztül Nyugat-Európa felé áramló földgázszállítást is leállítaná.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált. Ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt. Az EU azzal vádolja Minszket, hogy ő szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország nem fogja elzárni az Európai Unióba vezető orosz gázvezetéket, mert ez a lépés ártana a Minszk és Moszkva közötti szövetséges kapcsolatnak. Utalt rá, hogy beszélni fog a fehérorosz államfővel a kérdésről.

Putyin október végén arra utasította a Gazpromot, hogy miután a vállalat befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai - ausztriai és németországi - földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére.

Oroszország biztosítja Európa gázszükségletének egyharmadát, és kínálati szándékai kulcsfontosságúak ebben az időszakban, amikor is a háztartásokat és a vállalatokat egyaránt keményen sújtja a szabadpiaci gázárak meredek emelkedése. A Gazprom kitermelése és exportja rekordszintek közelében mozog, miközben európai tározói az egy évvel ezelőtti szintnek körülbelül egyharmadán állnak.