Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 332 ezerre emelkedett a szeptember 11-ével zárult héten, ami 20 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 312 ezres értéket. Elemzők valamivel jobb adatra, 328 ezres értékre számítottak. Ezzel már a nyolcadik egymást követő héten állt 400 ezer alatt az új segélykérők száma, de még mindig messze meghaladja a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket, amelyet egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak tekintenek elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 4250-nel, 335 ezer 750-re mérséklődött a múlt héten, ami a koronavírus-járvány kirobbanása óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A szeptember 4-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 187 ezerrel, 2 millió 665 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb érték. Elemzők gyengébb adatra, 2,785 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 50 ezerrel, 2 millió 807 ezer 500-ra mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti. Mintegy 12,1 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az augusztus 28-ával zárult héten, több mint 178 ezerrel több, mint egy héttel korábban.

Lassít a rendszeren a delta

Az utóbbi hetekben a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedése lassította a gazdaság lendületét, mivel a járvány újabb fellángolása számos amerikait elriasztott az utazásoktól, sokan nem szívesen mennek szállodákba és éttermekbe sem.

Augusztusban a vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. A teljes gazdaságban, a mezőgazdasági ágazatokat leszámítva, 235 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, miközben elemzők 750 ezres bővülésre számítottak a júliusi 1 millió 53 ezres emelkedés után. A magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban pedig 374 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma augusztusban, ami alig több mint fele az elemzők által várt 613 ezernek.

A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,4 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött augusztusban, a munkanélküliek száma pedig 8,38 millió volt, 318 ezerrel csökkent júliushoz képest. Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a járvány előtti szinthez, a tavaly februári 3,5 százalékhoz, illetve 5,7 millióhoz képest továbbra is jóval rosszabb.

Nincs ember, nem akarnak dolgozni

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Június végén rekordszámú, 10,1 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bírt, és sokan inkább otthon maradtak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.

A következő hetekben jelentősen változhat a helyzet, mivel a múlt héten - a járvány miatt elindított két szövetségi program lezárultával - több mint 8 millió ember vesztette el minden munkanélküli segélyét. További 2,7 millió ember, akik rendszeres állami munkanélküli segélyben részesülnek, a múlt héttől már nem kapják a járvány miatt megszavazott heti 300 dolláros plusz pénzt.