Az elemzői várakozásokkal összhangban, májusban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest, míg az előző hónapban 0,3 százalékos volt a növekedés. Áprilisban még csökkentek az árak: éves összehasonlításban 0,1 százalékkal, havi szinten pedig 0,4 százalékkal.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) májusban stagnált az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont 0,4 százalékkal emelkedett. Áprilisban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 0,3 százalékkal, havi szinten pedig 0,5 százalékkal csökkent.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában továbbra is gyenge az árnyomás, dacára az Európai Központi Bank (EKB) rendkívül laza monetáris politikájának. Az EKB arra számít, hogy az euróövezetben lassan emelkedni fog az infláció a következő hónapokban, de még évekig nem éri el a 2 százalékos éves célszámot.

Májusban is az energiaárak csökkenése fogta vissza az inflációt. Tavaly májushoz képest a háztartásokban felhasznált energia és az üzemanyagok ára 7,9 százalékkal esett, lassult az ütem az áprilisi 8,5 és a márciusi 8,9 százalékos csökkenéshez képest. Az élelmiszerárak éves összehasonlításban stagnáltak, a szolgáltatások 1,2 százalékkal drágultak, a lakbérek pedig 1,1 százalékkal emelkedtek.