Az amerikaiak több mint 90 százaléka most is pontosan emlékszik, hogy hol volt és mit csinált 15 évvel ezelőtt, amikor megtörtént az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb terrortámadása - írj a Portfolio.hu a Pew Research felmérésére hivatkozva, amelyet a 2001. szeptember 11-i események 15. évfordulójának alkalmából készített.

A Pew Research közvéleménykutató-intézet a 2001. szeptember 11-én történt amerikai terrortámadás 15. évfordulója alkalmából egy 1200 fő megkérdezésén alapuló felmérést készített.

A felmérésben résztvevők 91 százaléka azt mondta, hogy pontosan emlékszik hol volt, és mit csinált 15 évvel ezelőtt, amikor bekövetkezett a tragédia. Különösen élénken él a múlt emléke a 30-64 éves korosztályban, de ami még érdekesebb, hogy azok is 83 százalékban igennel feleltek a visszaemlékezést firtató kérdésre, akik akkor még egészen fiatalok voltak. Az intézet elemzői mostani eredményeiket a korábbi felméréseikkel összevetve azt is megállapították, hogy a népesség természetes fogyásának (nemzedékek "cserélődése") hatásától eltekintve 10 év alatt sem csökkent érzékelhetően az emlékezők aránya. Ez alapján a 15 évvel ezelőtti trauma még jó ideig nem fog a feledés homályába veszni.