Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ferenc pápa hétfőn a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájában fogadta Emmanuel Macron francia államfőt, és az 55 perces pápai audienciát az ukrajnai orosz háború, a menekültek befogadása és az eutanáziával kapcsolatos franciaországi viták uralták. A francia elnök 2017-es megválasztása óta - 2018 és 2021 után - immár harmadszor találkozott Ferenc pápával.

A találkozót követően Macron megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral, valamint Paul Gallagherrel, a szentszéki államtitkárság külkapcsolatokért felelős titkárával, a "Vatikán külügyminiszterével".

Vatikán közleménye szerint valamennyi találkozó középpontjában az ukrajnai konfliktus állt, "kiemelt aggodalommal a humanitárius helyzet iránt". A francia államfő egy vasárnapi római konferencián elmondott beszédében állást foglalt az ukrajnai béke mellett, de szerinte ez csak akkor valósulhat meg, ha Kijev dönthet az Ukrajnát napra pontosan nyolc hónappal ezelőtt megtámadó Oroszországgal kötendő békemegállapodás idejéről és feltételeiről.

Ferenc pápa február óta több ízben elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, miközben mindvégig igyekezett fenntartani a diplomáciai párbeszédet Moszkvával és a Kremlhez közel álló orosz ortodox egyházzal.

A vatikáni közlemény szerint a hétfői megbeszélésen kiemelt figyelmet fordítottak a Kaukázus térségére, a Közel-Keletre és Afrikára is.

A pápa kedden békeimát vezet a Colosseumban az említett konferencia résztvevőivel. A tanácskozást - amelynek központi témája a béke - a Vatikánhoz közel álló, jótékonysági tevékenységéről ismert Szent Egyed olasz katolikus közösség szervezte.

Emmanuel Macron hétfőn Sergio Mattarella olasz elnökkel is megbeszélést folytat.