„Nagyon remélem, hogy a konfliktust az év végéig le lehet zárni, mégpedig azzal a bizonyossággal, hogy Oroszország nem győzhet” – idézi a francia államfőt a hvg.hu.

Macron azt is megismételte, hogy a háborús bűnöket elkövetőket felelősségre kell vonni. Hozzátette: „Addig támogatjuk Ukrajnát és folytatjuk az Oroszország elleni szankcióinkat, amíg csak szükséges”.

Az Oroszországra gyakorolt nyomás fokozására irányuló erőfeszítések részeként Macron kijelentette, hogy támogatja az olaj- és gázárplafon ötletét, beleértve az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó amerikai javaslatot is, de azt mondta, hogy ezt meg kell vizsgálni és ki kell terjeszteni a vevők „szövetségére” annak érdekében, hogy meghatározzák az ársapkát és hatékonnyá tegyék azt.

Franciaország a globális infláció elleni küzdelem miatt kívánja az olajár maximálisát az egész világon. Az eredeti ötlet, amely csak az orosz olajra irányult Janet Yellen amerikai pénzügyminiszteré volt.

A nagy olajtermelő országok egyáltalán nem örülnének egy olajsapkának. Sem az OPEC, sem az Egyesült Államok nem támogatna ilyesmit egy olyan piacon, ahol a kereslet jó magasan tartja az árat. Az viszont egyáltalán nem világos, hogy Franciaország miképp szeretné rávenni a nagy olajtermelő államokat, mindenekelőtt Szaúd-Arábiát arra, hogy elfogadja az olajsapkát - idézi a hvg.hu a Politico című brüsszeli lapot.