Teljes mértékben osztom Joe Biden elnök azon törekvését, hogy párbeszédet kezdeményezzünk Oroszországgal. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy Putyinnak világossá tegyék a nyugati szövetségesek, "ha nem vagyunk egy hullámhosszon" - mondta el Emmanuel Macron francia elnök a CBS "Face The Nation" című műsorának adott interjújában.

Az államfő szerint túl puha az euroatlanti tengely, amelynek károshatásai már látszanak. Felhozta, hogy 2013-ban Barack Obama amerikai elnök ugyan kemény válaszlépéseket ígért a Vlagyimir Putyin vezette orosz kormánnyal szemben 2013-ban Bassár al-Aszad moszkvai szövetséges szíriai tevékenykedése kapcsán, mégis bevetettek vegyifegyvereket az országban.

"Azt hiszem, ami néhány évvel ezelőtt történt, amikor Ukrajnát megszállták, az nem a diplomácia kudarca, hanem a kollektív hitelességünk kudarca volt Oroszországgal szemben" - mondta Macron, utalva arra, hogy a nemzetközi közösség nem tudta érvényesíteni az akaratát. Éppen emiatt kevésnek nevezte a nyugati szankciók bevetését, jelezte, hogy "vörös vonalakat" kell kijelölni, amiket Putyin nem léphet át, és erélyesen meg is kell védeni ezeket. 

"Csak így lehetünk hitelesek. Úgy gondolom, hogy a szankciók önmagukban nem elegendők, de a szankciók a csomag részét képezik. Én a konstruktív párbeszédet részesítem előnyben, de a konstruktív és hatékony párbeszédhez hitelességre van szükség" - mondta Macron, aki szerint erősebb eszközökre is szüksége van a nyugati szövetségeseknek. Támogatja is, hogy Joe Biden amerikai elnök tárgyaljon az orosz államfővel.

Ukrajna határán több mint 30 ezer orosz katona gyűlt össze, ami aggodalmakat kelt, hogy Oroszország esetleg megszállja az országot. 2014 óta ez a legmagasabb számú, a határon összegyűlt orosz csapat 2014 óta. Macron csatlakozik Biden elnök véleményéhez, miszerint ez elfogadhatatlan feszültségkeltés és agresszió. A helyzet ráadásul egyre feszültebb: az orosz haditengerészet fél évre le akarja zárni a Fekete-tengeren a Kercsi-szorost. Részben erre is válaszul az Egyesült Királyság hadihajókat vezényel a térségbe. A NATO és a nyugat-európai vezetők, valamint az Egyesült Államok már szankciókat vezetett be Oroszország ellen, de ezeket újabbak követhetik, valamint minden ország támogatásáról biztosította Ukrajnát.