Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Katasztrofális volt 2021 utolsó negyedéve a fő romániai áramszolgáltató, az Electrica számára - írta a Maszol. A részben állami tulajdonban levő vállalat az első kilenc hónapot 72 millió lejes nyereséggel zárta, ami elég gyenge eredmény volt az egy évvel korábbi, 396 milliós profithoz képest. Az utolsó három hónapban aztán 625 millió lej deficitet könyvelt el az Electrica. Naponta 1,5 millió eurót vesztett.

Ez a villanyáram erőteljes drágulásának és a kormány árkorlátozó intézkedéseinek az együttes hatása volt. A helyzet hasonló az összes áramszolgáltató esetében, ugyanis ezek a vállalatok viselik a kormány intézkedéseinek az anyagi terheit. A szolgáltatók olcsóbban számlázzák a villanyáramot a lakosságnak annál, amennyiért beszerzik a piacról, a kormány pedig, ígéreteivel ellentétben még szinte semmit nem térített meg ezekből a költségekből.

Az áramtermelők ellenben mesés profitot értek el tavaly. A romániai vízerőművel elsöprő többségét üzemeltető, többségi állami tulajdonban levő Hidroelectrica nyeresége 71 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, 4,7 milliárd lejre. A szintén állami tulajdonú Nucleaelectrica profitja 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 1,01 milliárd lej volt.