Az elszállt energiaköltségek annyira frusztrálják a romániai szakértőket, hogy bizarr javaslatokat agyalnak ki, amelyeket az economica.net gazdasági szakportál gyűjtött - írta a Maszol. A kis- és középvállalkozások országos érdekvédelmi szervezete, a CNIPMMR azt javasolta a kormánynak, hogy államosítsa az energiaszolgáltatókat. A szervezet vezetői valószínűleg nem hallottak róla, hogy a szolgáltatók maguk is, hacsak egyúttal nem termelők, horribilis áron vásárolják az energiát, az államosítás tehát semmit nem oldana meg.

A fő áramszolgáltatók között jelenleg is van állami tulajdonban levő, az Electrica, azonban Hargita megyében három magántulajdonban levő cég is alacsonyabb tarifát kínál az új ügyfeleknek. Extraadó kivetése az áram- és gáztermelő vállalatokra, de nem a nyereség, hanem az árbevétel alapján. Ennek a képtelen ötletnek az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség az értelmi szerzője.

Ez működhetne a megújuló forrásokat és az atomenergiát felhasználó cégek esetében, azonban a csőd szélére taszítaná a szén- és gázerőműveket működtető vállalatokat. A kormány egyébként extraadó nélkül is jelentős bevételhez juthat az előbbi két kategóriától nyereségrészesedés formájában, az ország két fő termelője, a Hidroelectrica és a Nuclearelectrica ugyanis állami tulajdonban van.

Profitstop

Szintén az Alfa Kartell ötlete, hogy a kormány három százalékra korlátozhatná az energiaszolgáltatók által a beszerzési árra alkalmazható haszonkulcs mértékét. A szakszervezetisek megfeledkeznek arról, hogy az energia beszerzési ára csillagászati, jellemzően nem a szolgáltatók okozták a drágulást.

Az Alfa Kartell illetékeseinek az agyából pattant ki az is, hogy a kormány kötelezzen egy állami tulajdonban levő vállalatot, vásároljon megszabott mennyiségű villanyáramot egy olyan piacról, például Németországból, ahol az olcsóbb, mint Romániában. Ha ez volna a megoldás, minimum furcsa, hogy mostanáig még senkinek sem jutott eszébe.

A CNIPMMR másik javaslata szerint az állami tulajdonban levő energiatermelőknél a kormány fagyassza be az árakat a 2020 decemberi szinten. Érdekes, hogy a szabadpiac működési elvének durva megsértése épp egy vállalkozói szövetség ötlete.