Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz kereskedelmi áramlások várt leépülése és emiatt a globális földgáz- és kőolajkínálat szűkülése minden energiahordozó árát növelte. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül februárban a szén euróban mért ára 30,5 százalékkal, az olaj ára 6,2 százalékkal növekedett.

Mivel egy jövőbeli potenciális forrásszűke erősebben érinti az orosz gázimportra jobban rászoruló régiót, a magyar gázpiacon nagyon alacsony forgalom mellett a nyugat európai piacokat jelentősen meghaladó feláron lehetett gázhoz jutni. A piac az orosz források szűkösségével kapcsolatos kockázatokat tartósan beárazta, a 2023-as éves termék ára megawattóránként 60 euró fölé emelkedett – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) februári földgázpiaci jelentéséből.

Jóllehet a piaci szereplők az orosz források elapadását árazták, a Gazprom európai szállításai emelkedtek a háború kitörése után. Az orosz szállítás növekedése érintette valamennyi vezetékes ellátási pontot. Az európai LNG import ugyanakkor némileg csökkent a januári csúcsértékhez viszonyítva.

A MEKH lapunkhoz eljuttatott közleménye megjegyzi, a hazai földgázfelhasználás az előző évihez képest 6 százalékkal csökkent. A hőmérséklet- és munkanaphatásokat figyelembe véve a havi átlagfogyasztás az előző évihez képest 3 százalékkal nőtt. A csúcsnapi felhasználás 547 gigawattórát (GWh-t) tett ki, ami jóval alacsonyabb volt, mint az előző évi hidegebb februárban.

Tavaly februárhoz képest idén kisebb mértékben volt szükség a tárolói készletek felhasználására, így március elején még 16 terrawattóra (TWh) készlet volt a hazai tárolókban. A kisebb kitárolást az tette lehetővé, hogy a szlovák, román és osztrák pontokon is emelkedett az importált földgáz mennyisége.