Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban, amikor Eric Garcetti polgármester előállt a Green New Deal tervével, sokan megmosolyogták, hogy mégis hogy képzeli felgyorsítani a zéró kibocsátású és megújul energiás célok elérését az Egyesült Államok második legnagyobb lélekszámú városában. Azt még csak-csak többen is hinni akarták, hogy Los Angeles 2050-ig szén-dioxid-semlegessé válhat majd valamiféle összehangolt projektnek köszönhetően, de hogy 2035-re az utcákon lévő járművek 80 százaléka elektromos hajtású vagy nulla kibocsátású tüzelőanyaggal működő legyen, na azt tényleg nem hitték el.

Pedig a jelek szeirnt Garcetti nem a levegőbe beszélt. A város vízügyi és energiaügyi minisztériuma (LADWP) által a napokban benyújtott dokumentumok szerint  például Los Angeles hiperolcsón jut majd jelentős mennyiségű tiszta energiához. A 25 évre szóló, hosszútávú szerződés szerint a napenergiára és energiatárolókra épülő villamosenergia-vásárlási megállapodás 400 MW egyenáramú teljesítményt biztosítana, illetve egy 100 MW/200 MWh akkumulátoros rásegítő rendszert is úgy, hogy előbbi 20 dollár alatti (egészen pontosan 19,97 dollár) megawattórás (MWh), utóbbi pedig 13 dolláros egységárú elszámolással kerül a város használatába. Ráadásul az energiatároló rendszert egy további, 50 MW/200 MWh méretű újabb tárolóegységgel ki lehetne bővíteni, amiért csak félárat fizetnének (6,65 dollár/MWh).

Ezzel az árazással Los Angeles jelenleg a legalacsonyabb áron szerződő megrendelőnek számít, eddig az Egyesült Államokban a rekorder (2,337 cent/kWh árral) a 300 MW-os Eagle Shadow Mountain napprojekt volt, de Mexikóban már egy csomag részeként írtak alá 1,97 cent/kWh elszámolási árral is szerződést. Ennél alacsonyabb árat eddig csak Szaúd-Arábiában ajánlottak napelemes áramért (1,79 cent/kWh), de azt a szerződést végül nem írták alá.

Azt, hogy a bejelentett árak mennyire alacsonyak, jól szemlélteti, hogy míg a Los Angeles-i termelői egységár nagyjából 5,6 forintra jön ki (az akkumulátoros-energiatárolós pedig kevesebb, mint 4 Ft/kWh értékre), jelenleg Magyarországon a lakossági fogyasztók csak áfaként ennél többen (6,97-9,23 forintot) fizetnek egy-egy kilowattóráért. A teljes ár pedig már 32,7-43,4 Ft/kWh között változik (a használati időtől és összmennyiségtől függően.) De a kaliforniai rekordár úgy is elképesztően alacsony, ha azt a paksi atomerőműben megtermelt áram termelői árához (12-15 Ft/kWh) viszonyítjuk.

A PV Magazine amerikai mutációs oldalán közreadott elképzelés mögött az Eland Solar & Storage Center közös projektje, vagyis: két, egyenként 200 MW egyenáramú kapacitású napelemrét állhat, ezek adnák majd az ellátási alapot, s ehhez épülhet majd meg az említett akkumulátoros tároló rendszer. Az elképzelések szerint a napközben feltöltött energiatároló telepek a késő délutáni, illetve korai esti időszakban nyújthatnak a rendszer számára nagy segítséget; amikor az energiaigény menetrend szerint megugrik. Az akkumulátortelepek használatával ugyanis akár ki is válthatók majd a gáztüzelésű erőművek ilyenkor szokásos felfuttatási protokolljai. Ami - írja a PV Magazine: - jó hír a bankszámláknak is, de mellettük a környezetnek is.

A LADWP képviselői szerint további 7 napelemes erőmű hasonló célú létesítése is csőben van már. A Los Angelestől északra fekvő Kern megye fejlesztési elképzelései például máris kikerültek a megye hivatalos honlapjára. A PV Magazin e dokumentumokban azt találta, hogy csak Kernben több, mint 1 gigawatt (egyenáramú) teljesítményméret megépítésére készülnek. A cél minden projekt számára azonos: a következő években kielégíteni a város áramigényeit. Az első szakasz építése, mellyel a megújuló energiás célok 5 százalékát teljesítenék, várhatóan 2022-ben megkezdődik, és ezt 2023 év végére be is fejeznék.