Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az IEA számításai szerint a világ olajfelhasználása a 2020-as napi 8,6 millió hordós rekordnagyságú csökkenés után az idén napi 5,4 millió hordóval, jövőre pedig napi 3,1 millió hordóval emelkedik, és 2022-ben éves átlagban eléri a napi 99,5 millió hordót. A jövő év végére azonban már napi 100,6 millió hordó lesz a világ olajfelhasználása, vagyis eléri a válság előtti szintet.

Az IEA prognózisa hangsúlyozza, hogy az OPEC+ piaci kartellnek meg kell emelnie majd a termelését ahhoz, hogy a kínálat növekedése lépést tudjon tartani a kereslet növekedésével. Ez nem jelenthet problémát az OPEC és a vele szövetséges nagyobb olajtermelők informális együttműködés számára, mivel a jelenleg ki nem használt termelési kapacitásuknak mindössze húsz százalékát kell igénybe venniük hozzá - mutat rá a dokumentum.

Az OPEC és a vele együttműködő nagyobb olajtermelők 23 tagot számláló informális szervezete, az OPEC+ az árak stabilizálása érdekében önkéntes termeléskorlátozással egyensúlyozta ki a koronavírus-válság miatt visszaesett globális olajkeresletet. Az együttműködés a gazdasági fellendülés lendületét követve az elmúlt hónapokban már megkezdte termelésének fokozatos növelését. A világpiaci olajárak jelenleg már több éves csúcsnál járnak.