Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közölte, hogy a tiszta energiába történő beruházások 2023-ban tovább nőnek és a napenergia-projektekre elköltött összegek nagysága várhatóan először idén fogja megelőzni az olajtermelésre fordított kiadásokat.

A megújuló energiába történő éves beruházások 2021 óta közel negyedével nőnek, szemben a fosszilis tüzelőanyagok 15 százalékos növekedésével - közölte a párizsi székhelyű energiaügyi szervezet a World Energy Investment jelentésében.

A tiszta energiára fordított kiadások mintegy 90 százaléka azonban a fejlett gazdaságokból és Kínából származik, ami rávilágít a gazdag és szegény országok közötti szakadékra. Ráadásul a fosszilis tüzelőanyagokra fordított beruházások még mindig kétszer akkorák, mint amennyi ahhoz szükséges, hogy a század közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást – idézi a jelentést a Reuters.

A tiszta energia gyorsan fejlődik, gyorsabban, mint azt sokan gondolnák. Jelenleg már a fosszilis tüzelőanyagokba fektetett minden egyes dollárra 1,7 olyan dollár jut, amelyet tiszta energia előállításába invesztálnak. Öt évvel ezelőtt ez az arány egy az egyhez volt

– mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.


2023-ban világszerte mintegy 2,8 billió dollárt fognak energiába fektetni, amelyből várhatóan több mint 1,7 billió dollár jut megújuló energiaforrásokra, atomenergiára, elektromos járművekre és hatékonyságnövelésre.

A fennmaradó mintegy 1 billió dollár az olajra, a gázra és a szénre megy majd, amelyek közül az utóbbi iránti kereslet minden idők legmagasabb szintjén áll. Olyan magasan, amely hatszorosan meghaladja azt az értéket, amely 2030-ban szükséges lenne a 2050-re elérendő nettó nulla kibocsátáshoz. Az ügynökség szerint a jelenlegi az összes fosszilis tüzelőanyagra fordított kiadás jelentősen meghaladják azt a szintet, amelyet az évszázad közepére el kellene érni a nettó nullára vonatkozó cél eléréséhez.

A napenergia termelésre 2023-ban több mint napi 1 milliárd dollárt fognak globálisan elkölteni, 382 milliárd dollárt fognak elérni, az olajtermelésbe 371 milliárd dollárt invesztálnak idén.

Ezzel a napenergia az egész gazdaság gyors szén-dioxid-mentesítésének legnagyobb eszközévé válik. A sors iróniája, hogy a világ legnaposabb helyei közül néhányon a legalacsonyabb a napenergia-beruházások szintje

– mondta Dave Jones, az „Ember” energiaipari agytröszt adatelemzésért felelős vezetője egy nyilatkozatban.

Az új fosszilis tüzelőanyag-ellátásba történő beruházás 2023-ban összesen 6 százalékkal, 950 milliárd dollárra emelkedik – tette hozzá az IEA. Az ügynökség nem ismételte meg kifejezetten a 2021-es, nagy visszhangot kiváltó előrejelzését, miszerint a befektetőknek nem szabad új olaj-, gáz- és szénellátási projekteket finanszírozniuk, ha a világ az évszázad közepére el akarja érni a nettó nulla kibocsátást.

Az OPEC korábban komolyan kritizálta az IEA-t felhívása miatt az ugyanis szerintük, aláássa a globális energiabiztonságot és gazdasági növekedést. Ugyanakkor a tudósok arra figyelmeztettek, hogy a fosszilis tüzelőanyag-ipar súlyosbítja az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait.