Az OECD energiaügyi tanácsadó szervezete, az International Energy Agency (IEA) úgy véli, hogy az Ukrajna ellen indított orosz invázió, amelynek részeként az orosz vezetés zsarolóeszközt csinált Európa földgázellátásából, közelebb hozta azt a pillanatot, amikor a világ eléri a fosszilis energiahordozók felhasználásának csúcsát - tudósít a Financial Times. Ez a pillanat már az évtized végén elérkezhet.

Faith Birol, az IEA igazgatója úgy véli, a világtársadalom immáron szélsebesen közeledik e felé az időpont felé, amelytől kezdve az ipari fejlődés eddigi energiahordozói, a szén, a kőolaj és a földgáz felhasználása csökkenni fog.

Azt követően, hogy a gáz felhasználása az elmúlt tíz évben gyorsan növekedett, a földgáz korszaka ugyanilyen gyorsan a végéhez is ér. Ez párosul az olaj és a szén szerepének visszaszorulásával, így immáron 2030 táján megtörténhet a nevezetes peak oil. Korábban ezt a kifejezést riogatásra használták, mondván: amikor bekövetkezik, a világ népei egymás torkának fognak esni a maradék energiaforrásokért.

A kormányok is ügyködnek

Birol szerint a kormányok rajta vannak azon, hogy megoldják azt a helyzetet, amelyben a Kreml fegyvert csinált Európa gázellátásából. Az északi gázfolyosó elzárásával rá akarják bírni a nyugati országokat, hogy megvonják katonai és pénzügy támogatásukat Ukrajnától. Az IEA vezetője szerint e húzás következményei évtizedeken át rezonálni fognak a világ energiaiparában.

A szervezet friss éves jelentése szerint a zöldenergiába irányulő befektetések az évtized végére 50 százalékkal, évi kétezer milliárd dollárra mennek fel, ami kétszerese a fosszilis energiahordozókba áramló mai befektetéseknek. Ugyanakkor ennek duplájára lenne szükség ahhoz, hogy a kormányok megvalósíthassák nettó zéró károsanyag-kibocsátási terveiket.

Kína és Oroszország

Kína, a fosszilis energiahordozók legnagyobb fogyasztója a világon, a jelentős zöldenergia-befektetéseknek köszönhetően jól fog teljesíteni az átállásban. Az ázsiai ország kereslete ezen a téren elérheti csúcsát az évtized végére.

Ugyanakkor Oroszország a vesztese lesz annak az "energiaháborúnak", amit Európára rárobbantott. Az IEA előrejelzése szerint az energiahordozók világkereskedelmében élvezett jelenlegi 20 százalékos aránya 2030-ra 13 százaléka csökken. Az oroszok helyét közel-keleti és az amerikai szállítók vehetik át, így Moszkva súlya a nemzetközi energiapiacon csökkenni fog.

Füst

Az IEA arra számít, hogy a világ károsanyag-kibocsátása - vélhetően a relatíve nagyobb füsttel járó szénégetés visszaszorulásának köszönhetően - 2025-re elérheti a csúcsát, ám sajnálatos módon ezt nem követi gyors csökkenés. Így ez a fejlemény nem biztosítja, hogy a Föld légkörének átlaghőmérséklete ne emelkedjen 1,5 Celsius-foknál többel, ami a globális klímakatasztrófa elkerülésének feltétele.

Az energetikai tanácsadó szervezet szerint a fosszilis energiahordozók iránti kereslet csak lassan fog csökkenni a 2020-as évek közepétől 2050-ig. Ebben az időszakban csak annyi olajnak megfelelő fosszilis energiahordozó esik ki a fogyasztásból, amennyit egy nagyobb olajmező teljes kitermelési életciklusában a felszínre lehet hozni.