A központi fűtés ára 70 százalékkal is nőhet az erdélyi nagyvárosokban - írja a Maszol. Főleg azokban a városokban lehet drága a távfőtés, ahol a hőenergiát földgázból állítják elő. „Tavaly 80 lej/MWh áron vásároltuk a gázt, idén azonban 260 lej/MWh-ra nőtt az átlagár. Becsléseink szerint, ha semmi nem jön közbe, a gigakalória 70 százalékkal kellene dráguljon” – nyilatkozta Florin Birta Nagyvárad polgármestere a Bihoreanul hetilapnak.

A nagyváradi hőerőművet üzemeltető Termoficare Oradea tájékoztatása szerint a fűtési időszakra szükséges gázmennyiség 20 százalékát 260 lej/MWh áron kötötték le. A fennmaradó 80 százalékot a bécsi gáztőzsde aktuális árain fogja kapni a cég, melynél remélik, hogy a közeljövőben csökkenni fog az energiahordozó ára.

Nagyváradon 69 500 tömbház lakás és 3 200 családi ház használ távfűtést. Az önkormányzat júliusban egyszer már emelte a gigakalória lakossági fogyasztók által fizetendő árát, hét lejjel, 283,14 lejre. Ezzel párhuzamosan nőtt az önkormányzati szubvenció is, 35 lejről 47,78-ra. A Termoficare Oradea időközben kérte az Országos Energiaár-szabályozó Hatóságtól, hogy engedélyezzen novembertől egy újabb drágítást, amit a gáz árának az emelkedése indokol.

A polgármester nem híve annak, hogy az önkormányzati támogatás további növelése révén mentesítsék részben a háztartásokat a megnövekedett költségektől. Florin Birta abban reménykedik, hogy a kormány januártól 19 százalékról 5-re mérsékeli a földgáz áfáját.

Aradon sincs pénz

Aradon évről évre csökken a távfűtési hálózatra kapcsolt lakások száma, mostanra 30 ezer maradt. Bár a fűtési szezon kezdetéig már csak hozzávetőleg három hét van, a polgármesteri hivatal nem siet annak tisztázásával, mennyit kell majd fizetniük az aradiaknak a szolgáltatásért. Bognár Levente korábbi alpolgármester, jelenlegi önkormányzati képviselő elmondása szerint a városvezetés egyelőre nem terjesztett a testület elé semmilyen erre vonatkozó anyagot, tudomása szerint jelenleg a helyzet elemzése folyik.

Az aradi önkormányzatnak nincsenek tartalékai, amiből szubvencionálni tudná a megdráguló távfűtést, mondja Bognár Levente. A város eddig 40 millió lejt igényelt a kormány tartalékalapjából, hogy az év végéig fedezni tudja a kiadásokat, melyben nincsenek benne a gáz drágulása miatti pluszköltségek. Egyelőre a művelődési intézmények dolgozóinak a novemberi és a decemberi bérére sincs fedezete az önkormányzatnak.