Az öt hónapja kirobbantott orosz-ukrán háború valószínűleg legfontosabb eleme az EU számára, hogy sikerül-e leválni az Oroszországból érkező energiáról. Jelentős áttörésnek mondható, hogy az uniós tagállamok vezetői már pár héttel a megszállás után megegyeztek a szakításban, azonban az ezt véghez vinni hivatott REPowerEU terv egy komoly hiányosságára mutatott rá az Európai Számvevőszék.

Szerintük a terv sikere leginkább attól függ, hogy az unió képes-e valamennyi szinten végrehajtani a szükséges kiegészítő intézkedéseket, és hogy valóban elő tudja-e teremteni azt a mintegy 200 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon 81,4 ezermilliárd forint) finanszírozást, amihez szükség lenne a leváláshoz - írta meg a Szabad Európa.

A számvevőszék arra hívta föl a figyelmet, hogy a célkitűzés a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközön (RRF) keresztül valósul majd meg, és az ezt támogató intézkedések a nemzeti helyreállítási tervek részeként kerülnek majd be a REPowerEU-ba. Magyarországon egyelőre még nincs elfogadott terv erről, így még ha a jogállamisági kritériumoknak maradéktalanul megfelelnénk, akkor sem férhetnénk hozzá - e terv nélkül - a szükséges forrásokhoz.

Ettől függetlenül, Ivana Maletic horvát számvevőszéki tag szerint a REPowerEU jelenlegi formájában nem feltétlen lesz képes kellő tempóban azonosítani és végrehajtani az unió energiabiztonsága és - függetlensége szempontjából legfontosabb stratégiai projekteket.

Külön utak

Bár a javaslat átfogó áttekintést nyújt a fő kihívásokról, a számvevőszék szerint komoly kockázatot jelent, hogy a tagállamoknak egyenként kell kidolgozni terveiket, és ez végül ahhoz vezethet, hogy a lényegi projektek végül nem a REPowerEU finanszírozásán keresztül tudnak majd megvalósulni.

Az Európai Bizottság becslése szerint 210 milliárd eurónyi beruházásra lesz szükség ahhoz, hogy az EU 2027-ig le tudjon válni az orosz fosszilis energiahordozókról, a rendelkezésre bocsátott kiegészítő finanszírozás teljes összege azonban egyelőre csak 20 milliárd euró. A fennmaradó összeg kívül esik a bizottság hatáskörén, és tagállami döntésen múlik, hogy a REPowerEU céljait valósítják-e meg a helyreállítási alapból.

Bár a számvevőszék szerint a javaslat kívánatos irányba tereli az európai fejlődést, nem tartalmaz a tagállamok számára kitűzött határidőket, és mivel előreláthatóan összekoordinálhatatlan terveket fog szülni a megannyi tagállam sajátos megoldásai, ezért könnyen előfordulhat, hogy vakvágányra meg a függetlenedési kísérlet.