Az Eurostat friss adatai szerint 2021 egészében 83 százalékos volt az uniós tagállamok energiabehozataltól való függősége, ennek a 24 százalékát a földgáz tette ki. Az uniós országok közül a legnagyobb arányú energiaimportra Máltának, Svédországnak és Litvániának volt szüksége 2021-ben. 

A teljes energiaimportot figyelembe véve a legkisebb földgázbehozatalra Svédországnak (3 százalék), Finnországnak (7 százalék) és Észtországnak (8 százalék) volt szüksége 2020-ban, a legnagyobb gázszükséglete pedig Olaszországnak (40 százalék), Hollandiának (38 százalék) és Írországnak (33 százalék) volt. 

Magyarország energiabehozataltól való függősége 76 százalékos volt 2020-ban, melyből a földgáz aránya 34 százalék volt, és tavaly összességében 9 százalékkal sikerült csak csökkenteni az ország energiaimport-szükségletét. 

Az energiahordozók behozatalára szoruló országok közül a legnagyobb előrelépést Lettországnak sikerült megtennie, amely mindössze egy év alatt 119 százalékról 60 százalékra csökkentette az importfüggőségét. 

Több tagállamban (Románia, Lengyelország, Málta, Horvátország, Írország, Csehország) viszont jelentősen emelkedett a behozatal, sok ország esetében pedig azért volt 100 százalékot is meghaladó az energiaimport-függőség, mert ezek az államok akkora mennyiséget importáltak, hogy még tárolni is tudjanak belőle későbbre.