Több tízezer tüntető tiltakozott a kormány politikája ellen Prága központjában, azt hangoztatva, hogy rosszul kezelik az energiaproblémákat és a megélhetési válságot. EU- és NATO-ellenes transzparensek is megjelentek, és követelték az Ukrajnát támogató lépések beszüntetését. A kormány első számú hibája, hogy rosszul kommunikálja a válságkezelést - mondta a Radio Prahának Otto Eibl politológus

Jelezhetné, hogy nem válogathat sok lehetőség közül az energiaválságra reagálva. A legkevésbé azokhoz az emberekhez jutnak el az üzenetei, akik jelenleg nem rendelkeznek parlamenti képviselettel, mert nem vettek részt az egy évvel ezelőtti választásokon, míg korábban szavaztak. Több mint egymillió emberről van szó. A szakértő szerint a demonstráció szervezői ebből a társadalmi csoportból kerülhettek ki.

Az út szélén hagyták őket

A résztvevők közül nyilván sokan úgy érzik, hogy az út szélén hagyták őket: az energiaárak nőnek, az élelmiszerek drágulnak, nekik nem marad még pénzük hó közben a költségeik kifizetésére. Eközben azt látják, hogy a kormány Ukrajnának nyújt nagyvonalú támogatásokat.

Petr Fiala Csehország miniszterelnöke azzal vádolta a tömegtüntetések szervezőit,  hogy oroszbarátok és csehellenesek, és bár valóban elhangzottak a demonstrációkon EU- és NATO-ellenes szlogenek a politológus szerint ezt túlzás. A többség azért vonult az utcára, mert bizonytalannak érzi a jövőjét. A szervezők között lévő szélső bal- és jobboldaliak között persze vannak olyanok, akikre igaz a kormányfő megjegyzése.

Jobb lenne ha a tanácsadói előbb megpróbálnák szofisztikáltan kezelni az emberek motivációit, és a kormányfő csak ezt követően szólalna meg. Hiába voltak sokan a demonstráción, csak a társadalom egy kisebb részét képviselték, így a felvonulásuk nem jelenti azt, hogy a társadalom elutasítja az Ukrajnát támogató kormánypolitikát.