Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Aláhúzták: a világ a következő öt évben akkora kapacitásokat fejleszthet megújuló energiaforrásokból, mint az elmúlt húsz évben összesen.  A szervezet előrejelzései szerint 2025-ig a nap- és a szélenergia az elektromosság elsődleges forrásává válik,

megdöntve ezzel a szén vezető szerepét.

Felidézték, hogy a nemzetközi közösség jelentős része az ukrajnai háború kezdete után döntött úgy, hogy felszámolja függését a fosszilis energiahordozóktól. Ennek érdekében további lépések történtek kormányzati szinten, különösen Európában, amely igyekszik kiváltani az orosz energiahordozókat.

Mindezek által a világ megújuló energiaforrásainak kapacitásnövekedése 2022 és 2027 között elérheti a 2400 gigawattot (GW) – írta a Nemzetközi Energiaügynökség. Hangsúloyzták: ez a mennyiség megegyezik Kína jelenlegi elektromos kapacitásával, és egyharmaddal több, mint amennyit a szakértők egy évvel korábban vártak.

Az IEA igazgatója, Fatih Birol szerint „az energiaválság történelmi fordulópontnak bizonyulhat egy tisztább és biztonságosabb globális energetikai rendszer felé”. Birol hozzátette: fontos a lendület fenntartása, ha meg akarjuk őrizni a reményt, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tarthatjuk a felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest.

A jelentés szerint 2022 és 2027 között megháromszorozódhatnak a napenergia feldolgozását célzó kapacitások is.

Az áruházak és a lakóépületek tetején ugrásszerűen megnőhet a napelemek száma. Ugyanebben az időszakban kétszeres kapacitásnövekedés várható a szélerőművek területén, jelentős részben a szárazföldön. A bioenergia iránti kereslet 22 százalékkal emelkedhet, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Indonéziában és Indiában, ahol a kormány támogatja ezt az energiaforrást – közölték a jelentésben.