Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legismertebb orosz koronavírus-vakcina fejlesztői a készítmény harmadik fázisú tesztelése közben szerzett eredményekre hivatkozva azt állítják, hogy oltásuk több mint 95 százalékos hatékonysággal véd a lebetegedés ellen - írja a Financial Times. Ez jobb, mint amit a nyugati készítmények ígérnek. Az állami Gamaleya Institute szerint 19 ezer önkéntes beoltása alapján 91,4 százalékos hatékonyságot értek el a kétdózisú vakcina első szúrása után, majd több mint 95 százalékost a második szúrás után.

A Szputnyik V névre keresztelt készítmény vásárlása iránt eddig Szaúd-Arábia, Magyarország, az Egyesült Arab Emírségek, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Brazília, Mexikó, India és volt szovjet tagköztársaságok mutattak érdeklődést. A szakértők egy része szerint viszont a Szputnyik V-öt jóval kevesebb emberen tesztelték, mint a nyugati oltásokat.

Első, második, harmadik fecske

A Gamaleya vakcinája volt az első koronavírus-oltás, amely a világon megkapta egy országban - Oroszországban - a forgalmazási engedélyt. Vlagyimir Putyin államfő augusztusban személyesen jelentette be a sikert, zárójelbe téve, hogy a készítmény harmadik fázisú, azaz sok emberen végzett tesztje akkor még folyamatban volt. Azóta októberben megkapta a hatósági engedélyt a második orosz vakcina is, amelyet a szibériai Vektor cég, egy korábban biofegyver-kísérleteket folytató laboratórium fejlesztett ki. A harmadik oltás decemberben érhet célba.

Putyin óvatos

Eközben a Szputnyik V-ből már 117 ezer dózist gyártottak, amit hamarosan közel hárommillióra emelnek. Ezzel vezetik fel a jövőre kezdődő a tömeges oltást - mondta Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes. Érdekes, hogy bár a tudósok leteszik a főesküt készítményük biztonságossága mellett, Putyin még nem döntötte el, hogy megszúratja-e magát vagy sem - árulta el szóvivője, Dmitrij Peszkov. Az államfő nem használhat olyan készítményt, amely még nem bizonyított, ha eljön az ideje tájékoztatni fog arról, beoltották-e.

Az orosz állami befektetési alap, amely finanszírozta a vakcina fejlesztését, elárulta, hogy a Szputnyik V egy dózisa nem kerül többe 20 dollárnál (6000 forint), ami az olcsóbb nyugati versenytársak árának felelhet meg, bár az ár kérdéséről sem a gyógyszergyártók, sem a vakcinákat vásárlók nem közölnek pontos adatokat.

A Gamaleya azt ígéri, hogy a kutatási eredményeit tartalmazó teljes jelentést decemberben nyilvánosságra hozza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal reagált erre, hogy minden erőfeszítés üdvözlendő a pandémia elleni harcban, és kíváncsian várja az adatokat. Az illetékes európai hatóság, az European Medicines Agency kapcsolatba lépett az orosz fejlesztővel, amellyel "további egyeztetésekről" tárgyalnak.