Hosszú időn át a svájci bankok kényelmes menedéket nyújtottak bármilyen eredetű pénznek - írja a qz.com. Az okok egyszerűek voltak: ezek a szervezetek mindenki másnál jobban őrizték ügyfeleik személyazonosságát, így pedig nemcsak a gazdag üzletembereknek, de például a drogmaffiának is kitűnő lehetőségeket biztosítottak.

Ezt a trendet szépen meg is lovagolták az indiai gazdagok, így az elmúlt két évtizedben elképesztő mennyiségű összeget helyeztek el az alpesi ország pénzintézeteiben. A rekordot a 2006-ös év hozta, amikor 5 milliárd svájci franknak (mai árfolyamon 1460 milliárd forint) megfelelő pénzt tartottak a svájci bankokban.

Ez a folyamat viszont most megtört, a svájci jegybank, az SNB adatai szerint 20 éve nem volt ilyen kevés indiai pénz a bankokban, mint tavaly. No persze ez sem kevés, ugyanis továbbra is 1,2 milliárd svájci frankról (350 milliárd forint) beszélhetünk, ám a visszaesés szembetűnő.

Az qz.com szerint ennek okai nem teljesen egyértelműek, de vélhetően sokat nyomhatott a latba, hogy az elmúlt két évben az új indiai kormány igen erőteljesen fellépett a feketegazdasággal szemben. A Narendra Modi által vezetett állam ugyanis már a kampányban hangoztatta, hogy visszahozzák a külföldön tárolt illegális jövedelmeket és azokat szétosztják a szegények között. Az akkori számításaik szerint egyébként 1300 milliárd dollárnyi (ez forintban így néz ki: 369200 milliárd) rúpiát tároltak külföldi bankszámlákon.

Modi nem is húzta az időt: megválasztása után pár nappal fel is állt a pénzek visszahozatalára szakosodott egység. Ezt követte, hogy 2015-ben egy három hónapnyi türelmi időt adtak arra, hogy az indiaiak bevallják a tisztázatlan forrásból származó pénzüket. Aki viszont kicsúszott a határidőből, azzal szemben igen szigorú fellépést ígértek.

Érdekesség, hogy tavaly februárban egy vizsgálat 1195 olyan indiait azonosított, akik a svájci HSBC bankban tartották a pénzüket. Persze az, hogy ezen pénzek mekkora része származik illegális forrásból, az kérdéses, de a számlatulajdonosok között olyan embereket is találtak, mint India leggazdagabb embere, Mukesh Ambani, vagy a Jet Airways vezetője, Naresh Goyal.