Kétéves csúcsra emelkedett a fekete arany ára a Szaúd-Arábiában kirobbant korrupciós botrány hatására, ami hosszabb távon - az autósok bánatára - az üzemanyagok drágulásához vezethet - derül ki a Bloomberg cikkéből. Az összefüggés egyszerű: a letartóztatások megerősítik az olajkitermelés mellett elkötelezett Mohammad bin Szalman koronaherceg vezetői pozícióját.

Az olaj immáron a negyedik egymást követő hete drágul, miután a világon felhalmozott készletek zsugorodnak és az OPEC, illetve a vele megállapodás kötött kartellen kívüli olajtermelők - élükön Oroszországgal - a várakozások szerint 2018 márciusa után is folytatják a kitermelés korlátozását. Szaúd-Arábia mellett Irak és Kuvait is e mellett tette le a voksát, és az a három ország adja az OPEC olajkitermelésének több mint felét.

Eközben az USA-ban az üzemben lévő olajkutak száma május óta nem látott alacsony szintre esett, ami szintén szűkítheti a fekete arany világpiaci kínálatát.

Hét végi ugrás

Az észak-amerikai WTI jegyzése több mint hatvan centtel, bőven 56 dollár/hordó fölé ugrott a New York-i árutőzsdén a hét első napjára, miután 55,64 dollárral már pénteken elérte a 2015. júliusi szintjét. A WTI-re kötött üzletek száma hétfőn 15 százalékkal haladta meg a 100 napos átlagot.

A londoni Brent több mint nyolcvan centtel, azaz 1,3 százalékkal drágulva megközelítette a 63 dollár/hordós jegyzést. Pénteken még csak 62,07 dollárt kellett fizetni a Brent hordójáért, ám már ez is a legmagasabb ár volt 2015 júliusa óta. A januári határidős olajjegyzésekben 6,36 dolláros különbség alakult ki a WTI és a Brent között.

Nagy letartóztatási hullám

A szaúdi biztonsági erők tizenegy herceget, négy minisztert és több tucat volt minisztert, illetve ismert üzletembert tartóztattak le korrupciós vádakkal - adta hírül a helyi média, illetve egy neve elhallgatását kérő vezető tisztviselő. A letartóztatások olyan szervezeteket is érintenek, mint az állami olajtársaságot felügyelő királyi tanács.

Minden olyan hír, amely bizonytalanságot kelt Szaúd-Arábiával kapcsolatban, rossz az olajpiacnak, ám most úgy látszik, hogy nem lesz gond a kitermeléssel és az exporttal - mondja Ric Spooner, a sydneyi CMC Markets befektetési cég elemzője. Az olajár eközben olyan szintre ment fel, amely már ösztönzi a kitermelés bővítését a drágábban termelő olajkutakon, elsősorban az USA olajpala-termelőinél - teszi hozzá.

A nyitókép forrása: Shutterstock