Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az Európai Unióban szezonálisan kiigazítva 0,4 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedévi 0,5 százalékkal szemben, míg az euróövezetben 0,6 százalékról 0,3 százalékra lassult a növekedés üteme.

A múlt év második negyedével összevetve az unió egészében 1,8 százalékkal, az euróövezetben pedig 1,6 százalékkal bővült a GDP. Az első negyedévben éves szinten 1,8 százalék, illetve 1,7 százalék volt a növekedés üteme.

Az előzetes gyorsbecslés 17 tagállam adatain alapul, amelyek az EU bruttó hazai termékének 91 százalékát, az euróövezet GDP-jének pedig 94 százalékát adják.

Az Eurostat 2016. április 29-étől az egyes negyedévek végét követő harmincadik nap közelében teszi közzé az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai termékére vonatkozó előzetes negyedéves gyorsbecslését.

A gyorsbecslésben az Eurostat nem közöl az egyes tagországokra lebontott adatokat, de elemzők az eurózóna növekedési ütemének megfeleződését elsősorban a francia gazdaság stagnálásának tudják be. A francia statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben nullára csökkent az előző negyedévi 0,7 százalékról.