Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A manilai székhelyű pénzintézet elemzői szerint Ázsia fejlődő régiói idén 5,6 százalékos növekedést érhetnek el, szemben a márciusban jelzett 5,7 százalékkal. A jövő évre vonatkozó 5,7 százalékos prognózison nem változtattak.

Vej Sang-csin, az ADB vezető közgazdásza rámutatott: bár a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetését támogatók győzelmével végződő népszavazás kedvezőtlenül hatott a fejlődő ázsiai országok értékpapírpiacaira és devizáira, a reálgazdaságra gyakorolt hatása rövid távon várhatóan kicsi lesz. Mindazonáltal a nagy fejlett országok nyomott növekedési kilátásainak fényében a döntéshozóknak éberen kell figyelniük, és készen kell állniuk a külső sokkokra adandó válaszokkal, hogy biztosítsák a régió robusztus növekedésének fenntartását.

Az ADB elemzői márciusi előrejelzésükkel összhangban továbbra is arra számítanak, hogy a kínai gazdaság idén 6,5 százalékkal, jövőre pedig 6,3 százalékkal növekszik, miközben fiskális és monetáris intézkedésekkel is támogatják a fellendülést.

Hongkong és Dél-Korea nyomott növekedésének dacára Kelet-Ázsia egészében idén 5,7 százalékkal, jövőre pedig 5,6 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP). A legdinamikusabban fejlődő térség, Dél-Ázsia egészét tekintve a tavalyi 7,0 százalékos növekedés után az idei évre 6,9 százalékot, jövőre pedig 7,3 százalékot várnak az ADB szakértői. Délkelet-Ázsia GDP-je a tavalyi 4,4 százalék után idén 4,5 százalékkal, jövőre pedig 4,8 százalékkal gyarapodhat. Kelet-Ázsia teljesítménye a tavalyi 6,0 százalékos növekedésről idén 5,7 százalékra, jövőre pedig 5,6 százalékra mérséklődhet.

Az egyes országok közül kiemelkedik India, amelynek gazdasága tavaly 7,6 százalékkal növekedett. Az ADB arra számít, hogy idén 7,4 százalékkal, jövőre pedig 7,8 százalékkal bővül az indiai GDP.