Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly közel egymillió embert foglalkoztattak szerzőként, újságíróként vagy nyelvészként az Európai Unióban. Ezeknek csaknem fele újságíró (0,4 millió fő, vagyis az összes aktív dolgozó 0,2 százaléka). Az öt évvel ezelőttihez képest az újságírók száma az EU-ban 38 ezerrel (+ 10 százalékkal) nőtt.

Népességarányosan a legtöbb újságíró Svédországban és Észtországban van. Szlovákia és Lengyelország pedig a legutolsó ebben a mutatóban - derül ki a jelentésből.

Magyarország a középmezőny elején szerepel a listán (a hetedik), miután közel 10 millió főre mintegy 12 900 újságíró, szerkesztő, riporter és operatőr jut. Számszakilag a legtöbben Németországban vannak, ahol az összes foglalkoztatott 0,3 százalékát teszik ki, itthon ez az arány 0,2 százalék alatt marad. Összehasonlításképpen, a munkanélküliség Magyarországon 3,9 százalékos.)

Az Eurostat csak 17 tagállam adatait összesítette - máshonnan nem volt foglalkoztatási területre bontott statisztika -, így a tényleges szám még ennél is nagyobb lehet.

A fotó forrása: Shutterstock.