Azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus - azaz digitális arcképet és ujjlenyomatot tartalmazó - útlevéllel rendelkeznek, június 11-től utazhatnak be vízummentesen - Nagy-Britannia és Írország kivételével - valamennyi uniós országba, valamint négy nem EU-tag schengeni országba, Svájcba, Lichtensteinbe, Norvégiába és Izlandra. Vízum nélkül bármely 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak - emlékeztet az UNIAN ukrán hírügynökség.

A külképviselet az ukrán határőrségtől kapott adatokra hivatkozva közölte, hogy június 11. és szeptember 11. között összesen csaknem 5,8 millió ukrán állampolgár látogatott az EU-ba. Közülük több mint 1,4 millióan biometrikus útlevéllel, 83 százalékuk viszont vízummal, és csak 17 százalékuk élt a vízummentes beutazás lehetőségével.

A diplomáciai képviselet kiemelte, hogy ez idő alatt mindössze 61 ukrán állampolgár vízummentes belépését utasították el az uniós országok hatóságai, többségüknek azért, mert korábbi látogatásaik alatt túllépték a tartózkodásra megengedett napok számát, vagy nem rendelkeztek az utazás célját, valamint az EU-s országban tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételeket igazoló dokumentummal. Ukrán állampolgárok turistaként, üzleti céllal, vagy a tartózkodási időszakot nem meghaladó idejű tanulmányi kurzusokra utazhatnak be vízummentesen az EU-ba. (Nagy gond van Ukrajnában)

A külképviselet kitért még arra, hogy az idei három nyári hónapban 10 százalékkal több ukrán látogatott uniós országba, mint az előző év hasonló időszakában.

Az uniós diplomaták a közleményben kifejtették véleményüket, miszerint a vízummentesség elérése azoknak az  ukránoknak a sikere, akik kifejezésre juttatták, hogy az európai utat választják.

A vízummentes utazás az Európai Unióba volt az a kézzelfogható és rövid távon elérhető előny, amelyet az ukrán lakosságnak az európai integrációs irányvonalat támogató része várt, és amiért a Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat elindult 2013 őszén, miután az uniós társulásra történő felkészülési folyamatot váratlanul leállította az akkori államfő, a jelenleg Oroszországban bujkáló Viktor Janukovics és kormánya.