Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok 46 arany-, 37 ezüst- és 38 bronzéremmel végzett a riói éremtáblázat élén, ez volt a legsikeresebb ötkarikás szereplése az 1984-es Los Angeles-i csonka játékoktól eltekintve.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC) 25 ezer dollárral jutalmazza az arany-, 15 ezerrel az ezüst-, míg 10 ezerrel a bronzérmeseket. Az USOC-on kívül a nemzeti sportági szövetségek, valamint szponzoraik is díjazzák a sikeres olimpikonokat. Számos éremhalmozó azonban nem részesülhet támogatói jutalomban amatőr egyetemi sportolói státusza miatt. Több szövetség, így az úszóké és a tornászoké nem hozta nyilvánosságra a honoráriumok nagyságát - írta az ESPN sportcsatorna honlapja -, de néhány érmesről így is lehet tudni, mennyi pénzt keresett az ötkarikás játékokon.

A két birkózó aranyérmes, Kyle Snyder és Helen Maroulis fejenként 275 ezer dollárt kapott az olimpiai bizottságtól és szövetségük alapítványától, ez a legmagasabb összeg, amelyről tudni lehet.

Katie Ledecky, aki négy arany- és egy ezüstérmével a legsikeresebb riói sportolónő lett, 115 ezer dollárt (31,7 millió forint) kapott az olimpiai bizottságtól. Idén szeptembertől a Stanford Egyetem ösztöndíjas hallgatója, így szponzori jutalom nem járhat neki.

Nem bánom, hogy elesem ezektől az összegektől. Mindig is szerettem volna egyetemi csapatban úszni. Rengeteg élménnyel leszek gazdagabb, a barátaimmal fogok egy csapatban versenyezni, akik kiváló úszók - válaszolta Ledecky az ESPN tévétársaságnak, amikor arról kérdezték, bánja-e, hogy státusza miatt dollármillióktól esik el. A 19 éves úszó hozzátette, családja és edzői is támogatták a döntését, miszerint a Stanfordon folytatja tanulmányait és úszókarrierjét szeptembertől.

Minden idők legeredményesebb olimpikonja, a négy olimpián 23 aranyéremig jutó Michael Phelps Rióban öt arany- és egy ezüstéremmel zárt. Jutalmazásáról annyit lehet tudni, hogy az olimpiai bizottságtól 140 ezer dollárt (38,6 millió forint) kap.