Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós háztartások az áram után átlagosan 2,9 százalékkal fizettek többet 2014 második félévében az előző év hasonló időszakához képest - derül ki az Eurostat friss adataiból. A tagországok között meglehetősen nagy a szórás: amíg például Franciaországban 10 százalék felett nőttek az árak, addig Magyarországon közel ugyanennyivel (9,9 százalék) csökkentek. Ezzel sem vagyunk azonban az élen a csökkenést illetően, hiszen Máltán ennél nagyobb mértékben, 26,2 százalékkal estek az árak, de a cseheknél is 10,2 százalékot mért az uniós statisztikai hivatal.

Az árak tekintetében viszont jól állunk, hiszen csak a bolgároknak kell kevesebbet fizetniük 100 kWh áramfogyasztás után: amíg a balkáni országban 9 eurót kérnek el, addig Magyarországon 11,5 eurót. Ennek megfelelően az összes régiós országnál jobban állunk, így a románoknál (12,5 euró), a cseheknél (12,7 euró), a horvátoknál (13,2 euró), szlovákoknál (15,2 euró) és az osztrákoknál (19,9) is kevesebbet fizetünk. A legtöbbet Dániában kérnek ennyi egységnyi áramért, mégpedig 30,4 eurót, de a németek is megkérik az árát (29,7 euró). Az EU-s átlag egyébként 20,8 euró volt.

Valamivel árnyaltabb a kép, ha vásárlóerő paritáson számolva (pps) hasonlítjuk össze az árakat, ekkor már ugyanis a magyar árak egy az egyben az uniósnak átlagnak felelnek meg. Sokat mondó, hogy a bérek vásárlóerejéhez igazított összehasonlításban Szlovénia, Ausztria, Csehország, Bulgária és Horvátország is kedvezőbb árfekvést kínál Magyarországnál.

Az Eurostat azt is vizsgálta, hogy mekkora az adóteher az áram árán: ez hazánkban 21 százalékos, amivel jóval alatta vagyunk a 32 százalékos uniós és a 36 százalékos eurózónás átlagnál. Nem meglepetés, hogy itt is meglehetősen nagy a szórás: Dániában például 57 százalék a fizetendő adó, míg az Egyesült Királyságban mindössze 5 százalék.

Ez a helyzet a gázfronton

Hasonló összeállítást készített a gáz áráról is az Eurostat: a legnagyobb, 11,4 százalékos növekedést Portugáliában, míg a legnagyobb csökkenést, egészen pontosan 18,6 százalékosat Litvániában mértek. Hazánk ebben a rangsorban is a második az árak esését tekintve, itthon ugyanis 13 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2014 második félévében, mint az azt megelőző évben.

A legalacsonyabb gázárat Romániában mérte az EU statisztikai hivatala: 100 kwh után ugyanis mindössze 3,2 eurót kellett fizetni. A "szokásoknak megfelelően" Magyarország itt is második 3,5 euróval, míg a képzeletbeli dobogóra Bulgária fért fel 4,7 euróval. A lista másik végén Svédországot (11,4 euró), Portugáliát (10,4 euró), illetve Spanyolországot (9,6 euró) találjuk. Az uniós átlagár egyébként 7,2 euró volt.

A vásárlóerőt tekintve a gázárban már az uniós átlag alatt voltunk, sőt a régió összes országát le is előztük ebben az összehasonlításban. Amennyiben az adóterhet nézzük, úgy ebben a tekintetben is az uniós átlag alatt vagyunk, hiszen ahogy az áramnál, úgy a gáznál is 21 százaléknyi adót vet ki a magyar állam, miközben az uniós átlag 23 százalék. A legmagasabb, 61 százalékos adót Dániában szedik be, ami kevésbé meglepő, mint az, hogy a második helyet Románia foglalja el 52 százalékkal.