Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását Washington kezdeményezte a megítélése szerint "szétesőben lévő" Venezuela helyzetének megvitatására. Mike Pence a tanácskozáson kifejtette: az amerikai kormányzat egy Guaidó elnökségét elismerő határozattervezeten dolgozik, s ezt majd valószínűleg az ENSZ-közgyűlés elé terjeszti.

A Venezuelával szövetséges Oroszországnak és Kínának a közgyűlésben nincs vétójoga, szemben a BT-vel, amelynek állandó tagjai.
A BT-ülésen Pence Venezuela képviselőjéhez fordulva azt mondta: jobban tenné, ha visszatérne a hazájába és megmondaná Maduro elnöknek, hogy "az órái meg vannak számlálva". Madurónak "távoznia kell" - fogalmazott.

Kuba ellen is szankciók jönnek?

Miközben emlékeztetett az amerikai kormányzat által venezuelai tisztségviselők ellen hozott büntető intézkedésekre, az amerikai alelnök bejelentette: Donald Trump elnök "a közeljövőben szankciókat tervez Kuba ellen is, hogy így büntesse a Venezuelára gyakorolt negatív befolyásért".

Mike Pence azt is közölte: Washington 60 millió dollárral növeli a venezuelaiaknak nyújtott humanitárius segítség összegét.

Ez beavatkozás!

A tanácskozáson Oroszország "beavatkozással" és a venezuelai rendszer megdöntésére irányuló kísérlettel vádolta meg az Egyesült Államokat, és Kína is ellenkezését jelentette be "minden beavatkozási kísérlettel", valamint "minden katonai intervencióval" szemben.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete szerint Mike Pence felszólalása "egy új epizódja volt annak az előadásnak, amely Nicolás Maduro rendszerének megdöntését célozza". Az orosz diplomata azt követően emelkedett szólásra, hogy Mike Pence már elhagyta az üléstermet. Nyebenzja kijelentette: "nem Venezuela fenyegeti a nemzetközi biztonságot, hanem azok a külső szereplők, amelyek Venezuelát fenyegetik". Hozzáfűzte: "Ha Amerikát ismét naggyá akarják tenni, amit mi is mindannyian kívánunk, akkor hagyjanak fel a beavatkozási politikával!"

Az idén már ez a harmadik alkalom, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa összeült Venezuela ügyében. Januárban Mike Pompeo külügyminiszter, februárban pedig Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja vett részt a BT ülésén.

Washingtoni ülésén kedd este az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elismerte Juan Guaidó jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének az AÁSZ-ban. Erre adott válaszként a caracasi külügyminisztérium bejelentette, hogy az ország kilép a szervezetből.