A februári árindex 116 pont lett, 2,4 százalékkal magasabb a januárinál és 26,5 százalékkal magasabb a tavaly februárinál, különösen a cukor és a növényi olajok drágulására - a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint, amelyeket az MTI foglalt össze.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Februárban a legjelentősebben, 6,4 százalékkal a cukor árindexe emelkedett amiatt, hogy visszaesett a cukorgyártás a főbb termelő országokban, miközben jelentősen nőtt az ázsiai import.
A múlt hónapban a növényi olajok árindexe 6,2 százalékkal, 2012 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett.
A tejtermékek árindexe 1,7 százalékkal, a szemesterményeké 1,2 százalékkal, a húsféléké pedig 0,6 százalékkal nőtt februárban az előző hónappal összevetve.
Az árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladva a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi történelmi csúcsnál.
Legolvasottabb

Szputnyik, Astra, Pfizer, Sinopharm: mindegyik megfelelő védettséget ad egy szerb kutatás szerint

Érkezik a nagy zuhé, keddre elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Szegeder: 300 ezren kaphatnak a jövő héten Sinopharm vakcinát, bárki jelentkezhet

Mikor tér vissza a 20 fokos meleg? Megérkezett a 7 napos előrejelzés!

Koronavírus: ezt mutatják most a szennyvízadatok

Beütik a szeget a bitcoin koporsójába, összeomlóban az árfolyam

Megérkezett Európába az indiai vírusváltozat, ami ott újraindította a járványt

Szeretné tudni, milyen erős a védettsége az oltás után? Íme, a szakorvos javaslata
