A világ csak egy lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől - ezekkel a szavakkal nyitotta meg az ENSZ főtitkára az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciáját New Yorkban a Euronews tudósítása szerint. Antonió Guterres szerint egy tévedés, egy rossz lépés elég, és mindennek vége.

Moszkva mostani baljós utalásai saját nukleáris arzenáljára világszerte felélesztette a félelmet az atomháborútól. Vlagyimir Putyinensz orosz elnök a konferencia résztvevőinek azonban azt írta, "mi abból indulunk ki, hogy egy atomháborúnak nem lehetnek győztesei, soha nem szabadna kirobbantani." Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor veszélyes nukleáris kardcsörtével vádolta Moszkvát. 

Veszélyek mindenfelé

Nemcsak az ukrajnai háborús helyzet fenyegeti az atomsorompó-szerződés fenntartását. Észak-Korea a jelek szerint újabb atomfegyver-kísérletre készül, az iráni atomalku felújításáról szóló tárgyalások pedig bizonytalanok.

Az atomsorompó-egyezmény 1970. március 5-én lépett hatályba. Az aláíró, nukleáris fegyverekkel rendelkező államok a szerződéssel kötelezték magukat arra, hogy sem közvetlenül, sem közvetve nem adnak át senkinek atomfegyvert vagy egyéb nukleáris robbanószerkezetet, valamint nem engedik át az ellenőrzést ezen eszközök felett

A megállapodáshoz eddig 191 állam csatlakozott. Azok között az országok között azonban, amelyek soha nem írták alá a szerződést, négy olyan is van, amelyről tudott vagy feltételezhető, hogy nukleáris fegyverekkel rendelkezik: Izrael, Észak-Korea, India és Pakisztán.