Az ukrajnai Enerhoatom energiavállalat szerdán az orosz csapatok kivonását és egy békefenntartó kontingens felállítását javasolta a Kyiv Post tudósítása szerint, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) kedden megjelentette az orosz megszállás alatt álló atomerőműről készített jelentését.

Az értékelésben arra figyelmeztetnek, hogy

Európa legnagyobb atomerőművének bombázása radioaktív anyagok korlátlan kibocsátásához vezethet - a helyszínen lévő orosz katonai felszerelések pedig aláaknázhatják a létesítmény biztonságát.

A jelentést azután közölték, hogy a 14 fős NAÜ-különítmény megérkezése után sem függesztették fel a tüzérségi támadásokat az oroszok. Az orosz erők napokig lőtték az atomerőmű környékét, míg hétfőn a keletkezett tűzben az utolsó vezeték is leszakadt, amely a létesítményt az ukrán hálózathoz kapcsolta, és egy időre teljesen megszakadt az összeköttetés közöttük.

Bár két NAÜ-szakember valószínűleg tartósan az atomerőműben marad, de ez önmagában nem garantálja a biztonságot. Az oroszok még a háború első heteiben foglalták el a zaporizzsjai atomerőművet; az elmúlt hetekben a szemben álló felek kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy az ellenfél ágyútüze okozza a károkat.

Fegyvermentesíteni kellene az erőmű környékét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban azt mondta, hogy a NAÜ jelentése is megállapította az orosz fegyverek jelentétét a nukleáris létesítmény területén, azaz, hogy nyomás alatt kell dolgozniuk az ukrán szakembereknek. A BBC tudósítása szerint az elnök a NAÜ-vel egyetértésben ismét biztonsági zóna kialakítását, a terület demilitarizálását kérte.

Az Enerhoatom feje, Petro Kotyn később azt mondta, "a ZNPP-nél a biztonsági övezet létrehozásának egyik módja lehetne például egy békefenntartó kontingens felállítása és az orosz csapatok kivonása".

Bár a reaktorokat közvetlen lövések egyelőre nem érték és a modernebb kiépítés miatt nem is fenyeget a csernobilihez hasonló katasztrófa, a francia Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet főigazgatója szerint azért nem kizárható egy Fukusima-típusú forgatókönyv, ezért arról abszolút szakértői konszenzus van, hogy a lövöldözést minél előbb meg kell szüntetni.