Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének kedden közölt adatai szerint az amerikai szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 61,9 pontra emelkedett az augusztusi 61,7 pontról. Elemzők érzékelhető csökkenésre, 60,0 pontra számítottak - írja az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe ténylegesen a feldolgozóiparon kívüli szektort fedi le, azaz a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

A feldolgozóiparon kívüli szektorban a termelés alakulását mutató alindex 2,2 ponttal 62,3 pontra emelkedett szeptemberben. Az új megrendelések mutatója viszont csak 0,3 ponttal nőtt, 63,5 pontra. A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke 0,7 ponttal 53,0 pontra csökkent. A bekerülési árak alakulását mutató alindex 2,1 ponttal, 77,5 pontra kúszott fel.

Ez a szektor állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe 49,2 pont fölötti értékkel megbízhatóan jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. Szeptemberben már a 16. egymást követő hónapban jelzett gazdasági növekedést. Jelenlegi, 61,9 pontos értéke 4,5 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén kedden tette közzé az amerikai szolgáltatóipar BMI-adatait. A kizárólag a szolgáltatásokat nyújtó vállalatok körében végzett felmérés végleges adatai szerint a beszerzésimenedzser-index értéke az augusztusi 55,1 pontról 54,9 pontra süllyedt, ami ugyan továbbra is erős növekedést jelez, de tavaly december óta a legkisebb mértékűt. Stabilan, de tavaly augusztus óta a legkisebb mértékben nőttek az új megrendelések, míg a munkaerőhiány miatt az adatok gyűjtésének kezdete, 2009 októbere óta nem látott mértékben gyarapodott a teljesítésre váró megrendelések állománya.