Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög állampapírok hozama az örvendetesen emelkedő keresletnek köszönhetően hat hónapos mélypontra esett, miután az ország parlamentje elfogadta azokat a reformintézkedéseket, amelyeket hitelezői elvártak tőle - jelentette a Reuters. Ezzel megnyílt az út az előtt, hogy a kormány megkapja a kiadásai finanszírozásához szükséges összeget.

A tízéves kötvények hozama 26 bázisponttal, 7,37 százalékra esett. Ilyen alacsonyan utoljára novemberben volt a mutató. Az államcsőd elleni biztosítás költségének felára (cds) szintén csökkent.

Döntés és tüntetés

Az athéni képviselők nem hiába fogadtak el a hét végén egy sor adóemelést, illetve olyan feltételes kiadáscsökkentő intézkedéseket, amelyek akkor lépnek életbe, ha a költségvetés letérne előre jelzett, többéves pályájáról. A szavazás közben - ahogy az már megszokott Görögországban - több százan tüntettek a parlament előtt az újabb megszorítások ellen.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek testülete, az eurócsoport kedden ülésezik, amelyen dönthet a tavaly nyáron elfogadott harmadik görög segélycsomag második részletének átutalásáról és az ország államadósságának átalakításáról - értsd: csökkentéséről. A GDP 180 százalékát közelítő tartozás visszafizethetetlen, többségét az eurótagállamok hitelezik adófizetőik pénzéből.

Követel az IMF

A Nemzetközi Valutaalap azt várja a Görögországot hitelező eurótagállamoktól, hogy azonnali tehercsökkentést jelentő, feltétel nélküli hitelkönnyítést adjanak az országnak - jelentette az AP. Az IMF nem adott pénzt a tavaly nyáron elfogadott, 86 milliárd eurós segélycsomaghoz, de részt vesz a programban. A szervezet szerint a görög adósságok visszafizethetetlenek, amit végre tudomásul kell venniük a hitelezőknek. A piacoknak látniuk kell, hogy készek a görög válság sikerrel kecsegtető kezelésre.

Tizenegymilliárd eurócska

A Commerzbank elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy az eurócsoport kedvező döntése nyomán az Európai Központi Bank visszatérhet a görög bankok normális finanszírozásához és bevonhatja az országok monetáris enyhítési programjába, azaz vásárolhat görög államkötvényeket, ami jelentősen csökkentheti ezek hozamát.

Ezzel olcsóbbá válna a költségvetés finanszírozása. A bank szakértő szerint a dolgok - egyelőre - kezdenek jól alakulni a görögöknek.

A Bloomberg értesülése szerint Athén 11 milliárd euró friss hitelre számíthat az eurótagállamoktól. Ebből 7,2 milliárdot fordíthatnak adósságtörlesztése, 3,8 milliárdot pedig az egyéb állami kiadások fedezésére. A pénz novemberig elegendő Görögország finanszírozására. Az eurócsoport rögzítheti a Görögországnak nyújtott hitelek alacsony kamatát és meghosszabbíthatja a futamidejüket.

Jön, jön, jön!

A hagyományosan jó görög-orosz kapcsolatokat figyelembe véve jó hírek értékelhetik a dél-európai ország lakói azt is, hogy a Kreml megerősítette: Vlagyimir Putyin a hét végén Athénba látogat - jelentette a helyi ekathimerini.com hírportál.

Az orosz államfő a gazdasági, a kereskedelmi és a befektetési együttműködés lehetőségeivel tárgyal Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel. Ciprasz nagyjából egy évvel ezelőtt járt Moszkvában. Januárban alakult kormánya akkoriban fasírtban volt az EU-val, ám a Kreml nem biztatta azzal, hogy orosz kölcsönnel kiválthatják az uniós hitelek egy részét.