Május 6-án jelentette be a Fehér Ház, hogy a Biden-kormányzat támogatja a Covid-19 vakcinák szellemi tulajdonjogainak védelméről való lemondást, mivel az országok küzdenek az életmentő dózisok előállításával.

A cél az, hogy az a gyártás megnyitása a fejlesztő gyógyszercégektől eltérő szereplék számára növelni fogja az elérhető vakcinák mennyiségét, amely így segíti a szegényebb országokat is, hogy haladjanak az oltási programjaikkal. Maguk az eredeti kutatásokat elvégző cégek ellenzik a lépést, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatja azt. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen már az amerikai bejelentés másnapján arról beszélt, hogy üdvözlendőnek tartja a lépést.

Most pedig az Európai Parlament is döntött: csütörtökön 355 szavazattal, 263 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban javasolja, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában azért, hogy a koronavírus-oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól. Ennek célja, hogy világszerte jobban hozzá lehessen férni a Covid-19-cel kapcsolatos megfizethető egészségügyi termékekhez, és könnyebb legyen megszüntetni a globális gyártás akadályait és az ellátási hiányt.

De az EP javaslatában van egy kis csavar, amely a nagy gyártócégeknek - Pfizer, Moderna, AstraZeneca stb. - érdekeit is figyelembe veszi: szabadalom-felfüggesztés helyett önkéntes engedélyezést támogatnának. Ennek lényege, hogy az oltóanyag kifejlesztője maga döntheti el, kinek és milyen feltételek mellett engedélyezi az oltóanyaggyártást. A szaktudás és a technológia átadása az oltóanyaggyártási kapacitással rendelkező országoknak hosszú távon segítheti az oltóanyagok globális előállítását.

Az oltóanyaggyártást akadályozó körülmények felszámolása érdekében a képviselők felszólítják az Európai Uniót, hogy saját exportengedélyezési mechanizmusát váltsa fel egy átláthatósági export-követelményrendszerrel. Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak pedig haladéktalanul meg kellene szüntetnie az oltóanyagokra és az oltóanyaggyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozó kiviteli tilalmukat - idézi az állásfoglalást az EP közleménye. A világnépesség 70 százalékának a beoltásához 11 milliárd adag oltóanyagra van szükség, de ennek a mennyiségnek eddig csak töredékét állították elő, jegyzik meg.

A fejlett világ szívta fel a fejlett világ: 2021 júniusáig világszertea  beadott mintegy 1,6 milliárd oltás túlnyomó részét iparosodott és oltóanyagot előállító országokban adták be, és az oltóanyag csupán 0,3 százaléka jutott el 29 legszegényebb országba. Ezért az EP állásfoglalása szerint az EU-nak támogatnia kell az oltóanyagok afrikai előállítását. Az alacsony jövedelmű országok vakcinaellátásának másik fontos eszköze a globális oltóanyagelosztó COVAX mechanizmus, amelynek nagyobb arányú támogatására szólítanak fel a képviselők.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.