Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fenntartható turizmusra vonatkozó uniós stratégia létrehozásáról szóló határozattervezetet fogadott el az Európai Parlament, Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) csütörtökön. A 47 igen és 2 nem szavazattal elfogadott javaslat sürgeti az uniós országokat, hogy az idegenforgalmi és utazási szektort vonják be a helyreállítási terveikbe, és fontolják meg a szektor szolgáltatásainak áfaterhének ideiglenes csökkentését. Utóbbi azért nehézkes, mert az adóztatás tagállami jogkörbe tartozik.

A dokumentum lényege, hogy a járvány az utazók igényeit a biztonságos és fenntarthatóbb turizmus felé tolta el, ezért felkérik a tagállamokat, hogy maradéktalanul és késedelem nélkül hajtsák végre a biztonságos utazás közös feltételrendszerének kidolgozását az EU egészségbiztonsági jegyzőkönyvével összhangban. Ennek legyen része az indulás előtti fertőzést kimutató vizsgálat és a karanténkövetelmény egységesítése a célállomásokon az unión belül.

A képviselők közös oltási igazolást szeretnének, amely a PCR-tesztek és a karanténkövetelmények alternatívájává válhat, ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az oltott személyek nem terjesztik a vírust, vagy ha az oltási eljárásokat kölcsönösen elismerik. Hangsúlyozzák továbbá az önkéntesen alkalmazható, interoperábilis és anonimizált nyomkövető és figyelmeztető alkalmazások fejlesztésének fontosságát.

Az állásfoglalás-tervezet sürgeti a Bizottságot, hogy vezesse be az EU higiéniai tanúsítványát, amely tanúsíthatja a minimális Covid-19 vírusmegelőzési és -védelmi normákat, és hozzájárulhat a fogyasztók bizalmának helyreállításához az idegenforgalmi és utazási ágazatokban.

A képviselők azt is szorgalmazzák, hogy a világjárvány utáni időszakra tekintve az EU idegenforgalomról szóló 2010-es stratégiáját módosítsák, hogy Európa továbbra is a legnépszerűbb célállomás maradhasson. A szöveg végül felhívja a Bizottságot, hogy hozzon létre egy Európai Turisztikai Ügynökséget.

"Mivel a nyár közeledik, el akarjuk kerülni a korábbi hibákat, és egységes utazási intézkedéseket kell bevezetnünk, például az indulás előtti vizsgálatokra vonatkozó uniós protokollt, oltási bizonyítványt és egy európai egészségügyi pecsétet kell kidolgoznunk. Az idegenforgalom az egyik olyan ágazat, amelyet a legsúlyosabban érintett ez a járvány. Megfelelően be kell építeni a tagállamok helyreállítási terveibe, hogy hatékonyan részesüljenek az uniós támogatásokban "- mondta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT), az EP előadója a javaslat kapcsán.

A koronavírus-járvány megbénította az EU idegenforgalmi ágazatát, amely 27 millió embert foglalkoztat (az EU GDP-jének körülbelül 10 százalékát adja). Az Európai Parlament által közölt becslések szerint jelenleg 6 millió munkahely van veszélyben a szektorban.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.