Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 463 szavazattal 71 ellenében és 97 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők leszögezték: az Európai Uniónak "jövőorientált" költségvetés elfogadására kell törekednie, amely megfelel az EU politikai prioritásainak - írja az MTI brüsszeli tudósítója.

A képviselők az uniós célkitűzések között egyebek mellett az erősebb egészségügyi ellátás biztosítását, a zöld és digitális átállás megvalósítását, valamint a koronavírus-járvány utáni tisztességes, inkluzív, fenntartható és ellenállóképes helyreállítás előmozdítását, beleértve a kis- és középvállalkozások fokozott támogatását sorolták fel. Megjegyezték: a 2023-as uniós költségvetés "fontos szerepet fog játszani az EU gazdaságának megerősítésében".

Az uniós források megfelelő felhasználásának és az unió pénzügyi érdekeinek védelme érdekében az Európai Parlament állásfoglalásában ragaszkodott ahhoz, hogy a jogállamiság feltételrendszeri mechanizmusát "azonnal és teljes egészében" alkalmazzák - például Magyarországgal szemben.

Az EP-képviselők végezetül sürgették az Európai Bizottságot, hogy biztosítson jelentős finanszírozást az ukrajnai háború geopolitikai következményeinek kezelésére, beleértve a menekültek befogadásának támogatását is. Az uniós bizottságnak és a tagállamoknak minden rendelkezésre álló pénzügyi eszközt mozgósítaniuk kell Ukrajna támogatására.

Az Európai Bizottság várhatóan 2022 júniusában terjeszti elő a 2023-es uniós költségvetésre vonatkozó javaslatát, melyről a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek az év végéig kell megállapodnia.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.