Az Európai Parlament csütörtökön 529 szavazattal, 148 ellenszavazat és tíz tartózkodás mellett fogadta el azt az állásfoglalást, amelyben a képviselők figyelmeztették az Európai Bizottságot, hogy ha az elmulasztja kötelességét és nem tesz meg mindent az unió pénzügyi érdekeinek és értékeinek védelméért, akkor "a Parlament ezt mulasztásnak tekinti, és ezt követően az EUMSZ 265. cikke alapján eljárást indít a Bizottság ellen".

A képviselők az EP közleménye szerint emlékeztettek: ha a tagállamok nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az veszélyeztetheti az unió költségvetését.

QP | Quality Placement

A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy már most alkalmazni kell a jogállamisággal kapcsolatos szabályokat, és ez nem függhet iránymutatások elfogadásától, amelyeken az Európai Bizottság jelenleg dolgozik. Ha a Bizottság szerint szükség van az iránymutatásra, akkor annak 2021. június elsejéig el kell készülnie, és elfogadása előtt ki kell kérni az Európai Parlament véleményét. A képviselők hangsúlyozzák: a rendeletet késedelem nélkül alkalmazni kell, különösen azért, mert hamarosan indul az európai helyreállítási források folyósítása.

A ma megszavazott állásfoglalás az előző plenáris ülésen, március 11-én lezajlott vitát zárja le, amelynek során a képviselők emlékeztették a Bizottságot, hogy a jogállamisági feltételrendszer 2021. január elseje óta érvényben van.

A vitában csaknem minden felszólaló felhívt a figyelmet arra, hogy a jogszabály jogilag kötelező érvényű, függetlenül a törvényi erővel nem bíró európai tanácsi következtetésektől, és az Európai Bíróságon folyamatban lévő eljárásoktól, amelyeknek nincsen halasztó hatálya. A jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer egy új mechanizmus, amelyet azért hozott létre az Unió, hogy megvédje költségvetését azon kormányok lépéseitől, melyekről megállapításra kerül, hogy a jogállamisági feltételeket nem tartják tiszteletben.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.